Kerncentrale Borssele
In het overzicht ongewone gebeurtenissen bij Kerncentrale Borssele geeft de ANVS een overzicht van de meldingen die de vergunninghouder heeft gedaan bij de ANVS. Dit zijn meldingen van zogenoemde ongewone gebeurtenissen: iets wat afwijkt van de normale bedrijfsprocessen, zoals het afschakelen van een installatie vanwege een stroomonderbreking.
Snel informatie verstrekken
De ANVS ontvangt ook meldingen van nucleaire bedrijven over ongewone gebeurtenissen waar u niets van merkt. Bijvoorbeeld een lekkage waarbij radioactief verontreinigd koelwater in de bodem terecht komt. Het spreekt voor zich dat als ze gevolgen hebben voor de omgeving of voor de veiligheid van de nucleaire installatie, de ANVS daar snel informatie over verstrekt.
Publicatie na onderzoek
Bij het merendeel van de niet merkbare ongewone gebeurtenissen is er geen sprake van gevolgen voor de nucleaire veiligheid of omgeving. Over dergelijke gebeurtenissen bericht de ANVS ook op deze site, nadat het onderzoek door het bedrijf is afgerond en de maatregelen om het probleem te verhelpen en in de toekomst te voorkomen, zijn uitgevoerd.
Kerncentrale Borssele
Klik voor een overzicht
-
2024
-
EPZ heeft gemeld dat hun brandweerploeg tijdelijk niet zo was samengesteld als had gemoeten. Dit gebeurde tijdens de nachtdienst. Een medewerker van afdeling Beveiliging moest toen weg door privéomstandigheden. Er was meteen een vervanger van Bedrijfsvoering, maar dit had iemand van Beveiliging moeten zijn. De vervanger van Beveiliging was er na 35 minuten wel. Er waren geen gevolgen voor de veiligheid.
EPZ doet onderzoek naar deze gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Wij lezen hun rapport en controleren of het een goed onderzoek was. Daarna werken we de informatie op deze pagina bij. Bijvoorbeeld met het INES-niveau dat bij deze ongewone gebeurtenis hoort.
-
Door een technische storing had kerncentrale Borssele korte tijd minder vermogen. De centrale leverde daardoor op dat moment minder stroom dan normaal. Eigenaar EPZ heeft dit de ANVS laten weten. Er was geen risico voor de veiligheid van de reactor. Toen de storing opgelost was, kon de reactor weer de normale hoeveelheid elektriciteit opwekken en leveren.
-
Tijdens de start van de ochtenddienst bleek dat de brandweerploeg niet compleet was. Er was 1 werktuigkundige/storingstechnicus te weinig die aan alle eisen voor de brandweerploeg voldeed. Toen is een medewerker van de afdeling Beveiliging aangesloten die wel aan de eisen voldeed. Daarmee voldeed de brandweerploeg alleen nog steeds niet aan een voorwaarde. Namelijk dat er altijd een geschikte werktuigkundige of storingstechnicus bij de ploeg zit. Gevolgen voor de veiligheid had deze gebeurtenis niet.
EPZ doet onderzoek naar deze gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Wij lezen hun rapport en controleren of EPZ goed onderzoek heeft gedaan. Daarna voegen we informatie toe aan deze pagina. U leest dan bijvoorbeeld wat het INES-niveau is dat bij deze ongewone gebeurtenis hoort.
Waar we in dit geval extra op letten, zijn de oorzaak en nieuwe verbeteringen die EPZ voorstelt. Op 26 augustus 2023 was er namelijk een vergelijkbare gebeurtenis. EPZ zou toen maatregelen treffen om herhaling te voorkomen, zoals betere inrichting van hun roosterprogramma.
-
Tijdens een bewegingstest van verschillende afsluiters, krijgt 1 afsluiter een storing. De afsluiter blijft daardoor openstaan. Na 6 uur was de storing opgelost en ging de afsluiter weer dicht. Achteraf bleek dat de afsluiter langer open heeft gestaan dan toegestaan. Dit kwam doordat er verwarring was over de functie van de afsluiter. Deze functie bepaalt hoelang de afsluiter onbedoeld open mag staan. Deze gebeurtenis had geen gevolgen voor de veiligheid.
EPZ onderzoekt deze ongewone gebeurtenis en brengt verslag uit aan de ANVS. Wij lezen hun rapport en controleren of EPZ goed onderzoek deed. Daarna vernieuwen we de informatie op deze pagina. Er komt dan bijvoorbeeld een INES-niveau bij de gebeurtenis.
-
Het automatische systeem voor de beveiliging van de reactor stond 2 keer meerdere uren uit. Dit kwam doordat medewerkers de drukhouder (expansievat) van de reactor repareerden tijdens de jaarlijkse onderhoudsperiode. Hierbij hebben ze het juiste proces 2 keer niet goed gevolgd. Tijdens deze reparatie was er nog wel handmatige bediening van de beveiliging mogelijk. Deze ongewone gebeurtenis had geen gevolgen voor mens en omgeving.
EPZ doet nu verder onderzoek en rapporteert daarover aan de ANVS. Wij beoordelen dit onderzoek en geven daarna meer informatie over de gebeurtenis. Dan voegen we bijvoorbeeld ook het INES-niveau toe.
-
EPZ heeft een lekke splijtstofstaaf uit de reactor gehaald en voor recycling afgevoerd naar Frankrijk. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse onderhoudsperiode. EPZ wist sinds mei 2023 al dat er iets lekte, maar niet welke staaf precies. Het lek had geen gevolgen voor de veiligheid.
De buis was erger beschadigd dan EPZ verwachtte. Daarom heeft EPZ de melding gedaan. EPZ doet nu verder onderzoek en rapporteert daarover aan de ANVS. Wij beoordelen dan of EPZ goed onderzoek heeft gedaan. Vervolgens werken we deze tekst bij met nieuwe informatie. Bijvoorbeeld met het INES-niveau dat bij deze ongewone gebeurtenis hoort.
-
EPZ meldt dat er 2 boutjes op de bodem van het reactorvat lagen. Deze kwamen van 2 splijtstofelementen (bundels met staven waarin de brandstof voor de kerncentrale zit). De boutjes zijn gevonden tijdens de jaarlijkse onderhoudsperiode. Er waren geen gevolgen voor mens en omgeving.
EPZ start een onderzoek naar de gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Wij lezen het rapport en controleren of EPZ goed onderzoek heeft gedaan. Daarna zetten we meer informatie op deze pagina. Zoals het INES-niveau dat bij de gebeurtenis hoort.
-
EPZ meldt dat het reactorbeveiligingssysteem aan ging, zonder dat dit de bedoeling was. Het koelsysteem van de reactorkern viel daardoor kort uit. Dit gebeurde toen EPZ het reactorvat opende om splijtstof te wisselen tijdens de onderhoudsstop. Gevolgen voor de veiligheid waren er niet.
Tijdens de onderhoudsstop hoeven niet alle veiligheidssystemen aan te staan. Dat geldt ook voor delen van het beveiligingssysteem van het reactorvat. Toen EPZ bezig was met een test van die delen, ging het systeem weer aan. Dit kwam doordat EPZ de test uitvoerde, terwijl ze het reactorvat openden. Dit mag niet tegelijk gebeuren.
EPZ doet verder onderzoek naar de gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Wij lezen hun rapport en controleren of het EPZ-onderzoek goed was. Daarna geven we er meer informatie over op deze pagina. U leest dan bijvoorbeeld wat het INES-niveau van deze ongewone gebeurtenis is.
-
EPZ meldt dat een afsluiter van het reactorgebouw te veel lucht doorliet. Dit bleek tijdens de jaarlijkse onderhoudsstop. Het luchtlek is toen gedicht, maar de ventilatie is niet aangepast aan de nieuwe situatie. Volgens EPZ komt dit doordat het proces voor zo’n situatie niet goed is gevolgd. Hierdoor ontstond overdruk in het gebouw, wat niet mag gebeuren. Gevolgen voor de veiligheid waren er niet.
EPZ doet verder onderzoek naar de gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Wij lezen het rapport en controleren of EPZ goed onderzoek heeft gedaan. Daarna zetten we meer informatie op deze pagina. Zoals het INES-niveau dat bij de gebeurtenis hoort.
-
EPZ heeft 2 radioactieve onderdelen ontdekt buiten het gecontroleerd gebied. Dit gebeurde toen EPZ deze onderdelen controleerde op radioactiviteit vóór verzending naar een ander bedrijf. De onderdelen zijn toen weer het gecontroleerd gebied in gebracht. De onderdelen zijn dus niet buiten het terrein van EPZ gekomen. Er waren geen gevolgen voor mens en milieu (INES-niveau 0).
EPZ heeft de gebeurtenis onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat medewerkers de processen niet altijd volgen. Hierdoor kwamen de onderdelen niet langs een stralingscontrole voordat EPZ ze buiten gecontroleerd gebied bracht. Dit hoort wel te gebeuren.
Om herhaling te voorkomen, is EPZ een verbetertraject gestart. Hiermee gaat EPZ onder andere het bewustzijn van medewerkers verbeteren rondom veiligheid en risico's. Bijvoorbeeld door in opleidingen duidelijk te maken dat materialen niet zomaar het gecontroleerd gebied uit mogen.
-
-
2023
-
EPZ voerde een lektest uit aan de materiaalsluis. Deze sluis bleek meer te lekken dan toegestaan. EPZ heeft vervolgens geprobeerd dit lek te repareren. Omdat de lagere druk in het reactorgebouw wel bleef bestaan, waren er geen gevolgen voor mens en omgeving.
Via de materiaalsluis kan EPZ spullen het reactorgebouw in brengen, zonder dat de druk in het gebouw verandert. Dat is belangrijk, omdat de lagere druk in het gebouw ervoor zorgt dat (mogelijk radioactieve) lucht binnen blijft.
EPZ onderzoekt de gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Vervolgens bekijken wij het rapport en controleren we of EPZ goed onderzoek deed. Daarna leest u hier uitgebreidere informatie over de gebeurtenis. We voegen dan ook een INES-niveau toe.
-
Door een storing kan de kerncentrale Borssele tijdelijk geen stroom leveren. Dit heeft eigenaar EPZ aan de ANVS laten weten. Er is geen risico voor de veiligheid van de reactor.
De storing is ontstaan door een kapotte meetspoel in de generator van de centrale. Een automatisch beveiligingssysteem heeft ervoor gezorgd dat de turbine is afgeschakeld. Hierdoor produceert de kerncentrale nu tijdelijk geen stroom. De reactor draait voorlopig op laag vermogen. EPZ werkt aan het oplossen van het probleem. Als dat is gelukt, gaat de centrale weer elektriciteit opwekken.
Omdat deze gebeurtenis niet meldplichtig is, komt de gebeurtenis niet in de jaarlijkse rapportage over ongewone gebeurtenissen.
-
EPZ heeft delen van het ventilatiesysteem van het reactorgebouw uitgezet, omdat er werkzaamheden waren. Hierdoor werd de onderdruk in het reactorgebouw groter dan wat in de regels staat. Toen EPZ dit merkte hebben ze de juiste druk weer hersteld. Er waren geen gevolgen voor de omgeving.
Onderdruk betekent dat er een lagere luchtdruk is dan in de buitenwereld. EPZ zorgt voor deze onderdruk in het reactorgebouw, zodat lucht niet naar buiten kan. Lucht gaat namelijk altijd naar de plek waar de laagste druk is. Met onderdruk voorkomt EPZ dus dat er lucht ontsnapt die radioactief kan zijn.
EPZ onderzoekt de gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Wij bekijken hun rapport en controleren of er goed onderzoek is gedaan. Daarna geven we u op deze pagina uitgebreidere informatie. U leest dan bijvoorbeeld ook wat het INES-niveau is dat bij de gebeurtenis hoort.
-
EPZ kwam er tijdens de ploegwissel achter dat de brandweerploeg niet voldeed aan alle eisen. EPZ heeft toen een ploeglid vervangen, waardoor de ploeg wel aan alle eisen voldeed. Er waren geen gevolgen voor mens een milieu (INES-niveau 0).
EPZ heeft een eigen brandweerploeg. Als er brand is, gaat deze ploeg meteen blussen om verspreiding van vuur te voorkomen. Tegelijkertijd belt EPZ de gewone brandweer als er brand is.
De brandweerploeg van EPZ bestaat uit personeel dat bij de kerncentrale aan het werk is. Na de overdracht aan de nachtdienst bleek dat de brandweerploeg niet compleet was. Er was 1 persoon te weinig die aan alle eisen voor de brandweerploeg voldeed. Dit kwam door een wissel in het rooster. EPZ heeft toen een vervanger opgeroepen. Deze was er binnen 1,5 uur. In die periode is geen brand ontstaan.
Om herhaling te voorkomen, gaat EPZ het programma waarin de roosters worden gemaakt beter inrichten. Zo kan er rekening worden gehouden met een complete, geschikte brandweerploeg. Ook let EPZ er bij overdrachten beter op dat er voldoende geschikt personeel aanwezig is.
-
Na een test met een noodstroomdiesel is deze opnieuw ingeschakeld en daarna automatisch gestopt. Omdat dit niet hoort te gebeuren, heeft EPZ hier onderzoek naar gedaan. Tijdens dit onderzoek ontstonden er reactorbeveiligingssignalen, zonder dat dat nodig was. Er waren geen gevolgen voor mens en omgeving (INES-niveau 0).
De reactorbeveiligingssignalen ontstonden toen EPZ elektronicabouwstenen controleerde. Deze bouwstenen waren niet losgekoppeld, wat wel had gemoeten om een onnodig signaal te voorkomen. In de instructies stond niet duidelijk genoeg welke onderdelen precies moesten worden losgekoppeld.
EPZ gaat de instructies controleren en verbeteren. Hierdoor wordt duidelijker wat invloed op elkaar heeft. Ook gaat EPZ deze gebeurtenis met medewerkers bespreken, zodat ze ervan leren.
-
Net als op 24 juni 2023 is er onnodig een signaal in de reactorbeveiliging ontstaan. Dit kwam weer door de fabrieksfout in een elektrische verbinding (schakeling). De gebeurtenis had geen gevolgen voor mens en omgeving (INES-niveau 0).
Na de gebeurtenis van 24 juni heeft EPZ een meting toegevoegd aan het systeem. Nu liet deze zien dat 2 elektronicabouwstenen een fout bevatten. De bouwstenen zijn daarom vervangen.
EPZ gaat vergelijkbare bouwstenen controleren en vervangen als ze ook een fout hebben. De bouwstenen met fout laat EPZ verder onderzoeken. Ook gaat EPZ eigen medewerkers informeren over de gevolgen van zulke fouten.
-
Door een fabrieksfout in een elektrische verbinding (schakeling) is een signaal in de reactorbeveiliging ontstaan. Dit signaal was niet nodig en had geen invloed op de werking van de kerncentrale. De gebeurtenis had daarom geen gevolgen voor mens en omgeving (INES-niveau 0).
Na de gebeurtenis is het systeem opnieuw opgestart en heeft EPZ een extra meting toegevoegd. Deze meting kan bij herhaling informatie geven over de oorzaak van het signaal.
Bekijk de gebeurtenis van 11 juli 2023 voor meer informatie.
-
Bij het verlaten van het terrein is bij een medewerker een besmetting gevonden. Deze zat aan de onderkant van de voet. Er waren geen gevolgen voor de medewerker en de omgeving (INES-niveau 0).
Na de ontdekking is de medewerker teruggegaan naar het gecontroleerd gebied. Medewerkers van de afdeling Stralingsbescherming hebben de besmetting daar verwijderd en zijn voet opnieuw gecontroleerd. Toen bleek dat de besmetting helemaal weg was, kon de medewerker het terrein verlaten. EPZ heeft vervolgens onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de gebeurtenis. Deze is niet gevonden.
De ANVS heeft EPZ verplicht dat ze bij herhaling diepgaander onderzoek moeten doen. EPZ heeft al maatregelen genomen om de verspreiding van radioactieve stoffen tegen te houden. Binnen en buiten het gecontroleerde gebied.
-
EPZ controleert tijdens de jaarlijkse onderhoudsstop of er geen vreemde delen (bijvoorbeeld een schroef) in de systemen zitten. Vreemde delen kunnen de installatie namelijk beschadigen. Tijdens deze controle ontdekten 2 medewerkers een deeltje in het water van het reactorvat. Dit water biedt bescherming tegen straling. Toen ze het deeltje uit het water haalden, bleek het deeltje hard te stralen. Daardoor zijn er stralingsmonitoren afgegaan en liepen de 2 medewerkers een verhoogde stralingsdosis op.
De gebeurtenis is ingedeeld als INES-niveau 1. De reden is dat EPZ geen proces had om zo’n deeltje veilig te verwijderen. Ook zijn bestaande processen niet goed gevolgd, bijvoorbeeld vooraf een plan en risicobeoordeling maken.
EPZ heeft het deeltje eerst tijdelijk opgeslagen achter een dikke laag afscherming van lood. Hiermee kon EPZ de hoeveelheid straling in de ruimte snel verminderen. Op dit moment is het deeltje op een definitieve plek opgeslagen. Er wordt dus niemand meer aan de straling ervan blootgesteld.
EPZ gaat een duidelijk proces inrichten, zodat medewerkers gevonden deeltjes niet meer boven water halen. Ook gaat EPZ in de voorbereiding op dit soort controles meer stilstaan bij het proces dat medewerkers moeten volgen.
-
Toen EPZ de noodstroomdiesel testte was er een stoorsignaal. Dit signaal hoort niet voor te komen bij zo’n test. Daarom is de test gestopt. Er waren geen gevolgen voor mens en milieu (INES-niveau 0).
EPZ startte een onderzoek, heeft 2 elektronicabouwstenen vervangen en de test opnieuw uitgevoerd. Toen was er geen stoorsignaal meer. Uit het onderzoek bleek dat er verontreiniging zat op de elektronicabouwstenen. Dit is ontstaan door een verkeerd middel tijdens onderhoud. Wanneer dat precies is gebeurd, kan EPZ niet zeggen. Toen dit onderhoud plaatsvond, legde EPZ de werkzaamheden nog niet zo precies vast als nu. Dit was jaren geleden, toen de systemen nog niet digitaal en makkelijk doorzoekbaar waren.
EPZ gaat elektronicabouwstenen op andere plekken in de organisatie controleren. Om er zo zeker van te zijn dat deze gebeurtenis zich niet nog eens herhaalt.
-
-
2022
-
Bij de voorbereiding voor onderhoud aan een koelsysteem, zijn niet alle voorwaarden goed meegenomen. Het ging hier om het koelsysteem voor het bad waarin splijtstof wordt opgeslagen. Omdat de temperatuur van het water binnen de veilige grenzen bleef, waren er geen gevolgen voor mens en milieu (INES-niveau 0).
Er zijn 2 koelsystemen die het bad koelen. Voordat een koelsysteem wordt stilgelegd voor onderhoud, moet EPZ berekenen wat er gebeurt als het andere koelsysteem tegelijk uitvalt. Hoelang duurt het dan voordat het water te veel is opgewarmd? Deze berekening is niet gedaan en daarom had het onderhoud aan het koelsysteem niet mogen starten. Nadat het werk klaar was, zijn de berekeningen alsnog uitgevoerd. Daaruit bleek ook dat het onderhoud niet had mogen plaatsvinden: het water zou te snel warm worden als beide koelsystemen uit zijn.
EPZ neemt deze gebeurtenis mee in de opfriscursussen van de werknemers die onderhoud plannen en goedkeuren. Om er zo voor te zorgen dat onderhoud in de toekomst goed wordt voorbereid en dat het juiste proces wordt gevolgd.
-
Er was een storing aan de regelkleppen van een noodvoedingswatersysteem. Hierdoor zou dit systeem niet automatisch gaan werken als er in een noodsituatie extra water nodig is. Tijdens de storing kon het personeel het noodvoedingswatersysteem nog wel met de hand te bedienen. Ook waren er nog 2 andere noodvoedingswatersystemen beschikbaar. Er is geen gevaar geweest voor mens of milieu (INES-niveau 0).
In eerste instantie had EPZ niet door dat dit systeem alleen nog maar met de hand kon worden bediend. De storing is daardoor later opgelost dan toegestaan, maar nog wel op dezelfde dag.
Om zo’n gebeurtenis in de toekomst te voorkomen, geeft EPZ dit onderwerp extra aandacht in een opfriscursus. Ook besteedt EPZ er aandacht aan met een praktijktraining.
-
Bij het testen van de noodstroomdiesel was er een stoorsignaal. EPZ denkt dat dit kwam door een probleem met de elektronicabouwsteen. Door dit signaal is er een automatisch proces gestart dat voorkomt dat systemen schade oplopen. Er waren geen gevolgen voor mens en milieu (INES-niveau 0).
Een stoorsignaal hoort niet voor te komen bij de test van een noodstroomdiesel. De test is daarom gestopt. De automatische acties die horen te volgen op een stoorsignaal, zijn wel uitgevoerd zoals het hoort.
EPZ heeft de bouwsteen vervangen, waarvan ze vermoedden dat die het stoorsignaal veroorzaakte. Ook heeft EPZ de bijbehorende elektriciteitskast gecontroleerd.
-
In een omkleedruimte is kleding gevonden die alleen in het gecontroleerde gebied mag worden gebruikt. Deze kleding bevatte een klein beetje radioactiviteit. Er is geen gevaar geweest voor mens of milieu (INES-niveau 0).
Wanneer een medewerker in gecontroleerd gebied moet zijn, dan moet de medewerker speciale kleding aan die hiervoor bedoeld is. Deze kleding zorgt er namelijk voor dat besmetting van de kleding binnen het gecontroleerde gebied blijft. Als een medewerker het gecontroleerde gebied verlaat, wordt de kleding in de kleedkamer van het gecontroleerde gebied in de wasmand gedaan. De kleding komt zo dus niet buiten het gecontroleerde gebied terecht. In dit geval heeft de medewerker de kleding uitgetrokken in de andere kleedkamer buiten het gecontroleerde gebied.
Toen EPZ dit ontdekte, is de kleding alsnog naar de kleedkamer van het gecontroleerde gebied gebracht en onderzocht. Om zo’n gebeurtenis in de toekomst te voorkomen, is de veiligheidsinstructie aangepast. Daarin is nu duidelijker en krachtiger geformuleerd hoe iemand met kleding moet omgaan. Ook heeft EPZ herinneringen geplaatst bij de uitgang van het gecontroleerde gebied.
-
Tijdens het inbedrijfnemen van een oliepomp bij EPZ in Borssele liep deze warm. Hierdoor ontstond rook, daardoor ging een brandalarm af. De brandweer in Borssele en de bedrijfsbrandweer zijn vervolgens opgeroepen. Ter plekke bleek echter dat het ging om enkel rookontwikkeling, waardoor direct kon worden afgeschaald. De rook is weggetrokken via het ventilatiesysteem. Er zijn geen gevolgen voor de veiligheid van de omgeving of van medewerkers geweest.
De pomp is uit bedrijf genomen en EPZ heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak. Deze gebeurtenis is niet meldplichtig en wordt daarom niet opgenomen in de jaarlijkse rapportage over ongewone gebeurtenissen.
-
In het voorjaar van 2022 is er bij medewerkers 3 keer een besmetting van de schoen vastgesteld, toen zij het EPZ-terrein wilden verlaten. Daar vindt altijd een controle plaats. Deze besmettingen waren klein en laagradioactief. Hierdoor waren er geen gevolgen voor de veiligheid van de personen en de omgeving (INES-niveau 0).
EPZ heeft een onderzoek uitgevoerd om te bekijken waar de besmettingen vandaan zijn gekomen. Dit bleek de kleedkamer te zijn waar de medewerkers zich omkleden om in gecontroleerd gebied te werken. Er was een nieuw proces voor het verplaatsen van kleding: er werd een zak gebruikt om de kleding te vervoeren van de wasserette naar de kleedkamer van het gecontroleerde gebied. Op deze zak is een besmetting terechtgekomen die daarna op de grond van de kleedkamer terechtkwam. Deze besmetting hebben de medewerkers via hun schoen vervolgens mee naar buiten genomen.
Om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen, is het oude proces voor het aanvullen van kleding weer ingevoerd.
-
Bij aanpassingen in een aantal bedrijfsproceshandboeken is de kwaliteitscontrole niet uitgevoerd. Dit hoort wel te gebeuren. Er waren geen gevolgen voor mens en milieu. Er hoort geen INES-niveau bij deze gebeurtenis, omdat de INES-schaal bedoeld is voor praktijksituaties.
Bedrijfsproceshandboeken beschrijven hoe processen gaan. Bij een aanpassing moet er een kwaliteitscontrole zijn, om zeker te weten dat de aanpassing geen invloed heeft op de veiligheid. Toen duidelijk werd dat deze controle was overgeslagen, heeft EPZ de handboeken alsnog gecontroleerd.
Om herhaling te voorkomen, is er gesproken met de betrokkenen. Ook is het werkproces voor aanpassingen van bedrijfsproceshandboeken verduidelijkt.
-
Toen EPZ onderhoud uitvoerde aan 2 systemen, is er onvoldoende gecontroleerd of dat volgens de bedrijfsvoorwaarden wel mocht. Er is geen gevaar geweest voor mens of milieu (INES-niveau 0).
Het onderhoud moest aan 2 dezelfde systemen uitgevoerd worden. Toen EPZ begon met het onderhoud aan het tweede systeem, ontstond er twijfel bij de medewerkers: mag dit volgens de bedrijfsvoorwaarden wel? Ze zijn toen gestopt met het onderhoud en hebben eerst uitgezocht wat er in de voorwaarden stond. Het onderhoud aan het tweede systeem is daarna niet uitgevoerd, omdat er uit de voorwaarden bleek dat dat niet mocht.
Het onderhoud aan het eerste systeem had plaatsgevonden, omdat er onduidelijkheid was over de voorwaarden. Om de situatie in de toekomst te voorkomen, behandelt EPZ de gebeurtenis in een opfriscursus. Ook heeft EPZ de voorwaarden van de systemen verduidelijkt.
-
In april heeft EPZ ontdekt dat een lektest uit februari niet had mogen worden goedgekeurd. EPZ testte toen een personensluis. De resultaten van de test lieten zien dat het lek aan deze sluis groter was dan toegestaan. Maar dit viel EPZ toen niet op, omdat het controleproces niet compleet was. Na de ontdekking heeft EPZ controles uitgevoerd. Hieruit bleek dat lekkage voor het hele gecontroleerde gebied wel binnen de toegestane grenzen bleef. Er waren daardoor geen gevolgen voor mens en milieu.
Via de personensluis kunnen mensen het reactorgebouw in, zonder dat de druk in het gebouw verandert. Dat is belangrijk, omdat de lagere druk in het gebouw ervoor zorgt dat (mogelijk radioactieve) lucht binnen blijft.
EPZ doet nu verder onderzoek naar de gebeurtenis en rapporteert hierover aan de ANVS. Daarna lezen wij het rapport en controleren we of EPZ goed onderzoek heeft gedaan. Daarna geven we hier uitgebreidere informatie over de gebeurtenis. We voegen dan bijvoorbeeld ook een INES-niveau toe.
-
-
2021
-
EPZ, de exploitant van de Kerncentrale Borssele, heeft de ANVS op 3 december 2021 laten weten dat de installatie op 5 december 2021 volgens procedure in vermogen wordt verlaagd. Dit is nodig om een geplande reparatie uit te voeren. Dit heeft geen gevolgen voor de veiligheid.
Het betreft geen meldplichtige gebeurtenis. Om die reden zal deze gebeurtenis niet worden opgenomen in de statistieken en de rapportage over meldplichtige ongewone gebeurtenissen.
-
De ANVS heeft de afhandeling beoordeeld van een gebeurtenis bij EPZ op 21 oktober 2021, waarbij de kerncentrale iets sneller is afgekoeld dan voorgeschreven. Deze gebeurtenis is door de ANVS ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Dit betekent dat er geen gevolgen waren voor de nucleaire veiligheid en de bevolking en het milieu.
De melding
De ANVS heeft op 27 oktober 2021 een melding ontvangen van Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), de vergunninghouder van de kerncentrale Borssele. Dit is voor dit type storing, binnen de daarvoor geldende meldtermijn.Voor een geplande onderhoudsstop moest de centrale op 21 oktober 2021 worden afgekoeld om onderhoud mogelijk te maken. Het laatste deel van het afkoeltraject is iets sneller verlopen dan voorgeschreven.Wat doet de ANVS?
De ANVS controleert elke melding. Na de melding heeft EPZ een analyse van de gebeurtenis uitgevoerd en worden eventueel maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Deze analyse is aan de ANVS gerapporteerd. De ANVS heeft beoordeeld dat de maatregelen afdoende zijn om herhaling van deze storing zo goed als redelijkerwijs mogelijk te voorkomen.Onderzoek EPZ
Tijdens de analyse van de onderhoudsstop, uitgevoerd door EPZ, bleek dat tijdens het laatste deel van het afkoeltraject de centrale iets sneller is afgekoeld dan voorgeschreven. EPZ heeft daarna zowel de koelsystemen als de centrale zelf gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de centrale zich in een stabiele en veilige toestand bevond. Alle controles wezen uit dat de centrale inderdaad stabiel en veilig was.Om herhaling van dergelijke gebeurtenissen te voorkomen gaat EPZ aanwijzingen aanpassen, extra aandacht aan dit incident besteden tijdens trainingen en bij de tienjaarlijkse evaluatie beschouwen of automatisch afkoelen een permanente, veilige oplossing is.
INES-inschaling: 0
De ANVS stelt de INES-inschaling vast. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Dit betekent dat er geen gevolgen waren voor de nucleaire veiligheid en de bevolking en het milieu. -
EPZ, de exploitant van de kerncentrale Borssele, heeft de ANVS laten weten dat de installatie op 20 oktober, om 20:00 uur, volgens procedure wordt afgeschakeld. Het gaat om een preventieve afschakeling voor een reparatie, waarvan de ANVS op de hoogte is gesteld.
De afschakeling is nodig omdat een reparatie aan een stuurklep van een leiding in het nucleaire gedeelte van de installatie wordt uitgevoerd. De stuurklep lekte stoom, dit had geen gevolgen voor de nucleaire veiligheid.
Na reparatie wordt de installatie weer in bedrijf genomen. De ANVS ziet toe op de verdere ontwikkeling en afhandeling van de gebeurtenis.
-
De ANVS heeft de afhandeling van een gebeurtenis bij EPZ op 17 augustus 2021 beoordeeld. Deze gebeurtenis is door de ANVS ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Dit betekent dat er geen gevolgen waren voor de nucleaire veiligheid en de bevolking en het milieu.
De melding
De ANVS heeft op 1 september 2021 een melding ontvangen van Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), de vergunninghouder van de kerncentrale Borssele. Op 17 augustus 2021 is een vat met een kleine hoeveelheid radioactieve stoffen aangetroffen buiten de gecontroleerde zone. De gecontroleerde zone is het gebied waarin de kerncentrale zelf staat, met de bijgebouwen eromheen. Omdat hier met radioactieve stoffen wordt gewerkt, is in dit gebied intensief toezicht op de stralingsbescherming.Wat doet de ANVS?
De ANVS controleert elke melding. Na de melding heeft EPZ een analyse van de gebeurtenis uitgevoerd en maatregelen opgesteld om herhaling te voorkomen. Deze analyse is aan de ANVS gerapporteerd. De ANVS heeft beoordeeld dat deze maatregelen afdoende zijn om herhaling te voorkomen.Onderzoek EPZ
Uit het onderzoek van EPZ blijkt dat in februari 2021 twee afvalvaten tegelijkertijd werden afgevuld, één met een radioactieve vloeistof en één met niet-besmette betonresten. Tijdens het verwijderen van de slang met radioactieve vloeistof, is er wat vloeistof in het afvalvat met betonresten terechtgekomen.
Dit afvalvat is afgevuld en vervolgens vrijgegeven om buiten de gecontroleerde zone opgeslagen te worden. Door middel van de controlemetingen constateert EPZ in augustus dat het afvalvat licht straalt, waarna het onmiddellijk wordt teruggebracht naar de gecontroleerde zone. Met de resultaten van aanvullende metingen berekende EPZ dat de dosis, opgelopen door werknemers tijdens de gehele periode van opslag, ruim onder de normale dagdosislimiet ligt.
Om herhaling te voorkomen gaat EPZ het incident en de te gebruiken procedures bespreken in de afdeling.INES-inschaling: 0
De ANVS stelt de INES-inschaling vast op basis van de informatie uit het onderzoek van EPZ. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Dit betekent dat er geen gevolgen waren voor de nucleaire veiligheid en de bevolking en het milieu. -
27 juni 2021Afronding onderzoek: Dieselgeneratoren eenmalig onbedoeld opgestart bij kerncentrale EPZ
ANVS heeft de afhandeling van de melding “Opstarten dieselgeneratoren tijdens het opstarten van de kerncentrale EPZ” beoordeeld. De vergunninghouder van de Kerncentrale van Borssele (EPZ) heeft op 27 juni 2021 een melding gedaan. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES 0. Dit betekent dat er geen gevolgen waren voor de nucleaire veiligheid en de bevolking en het milieu.
De Melding
EPZ meldde dat tijdens het opstarten van de hoofdkoelmiddelpomp twee dieselgeneratoren zijn opgestart. De hoofdkoelmiddelpomp pompt het water rond dat door de reactor stroomt. Het opstarten van de hoofdkoelmiddelpomp maakt onderdeel uit van het opstarten van de kerncentrale. Het automatisch starten van twee dieselgeneratoren hoort niet te gebeuren tijdens de opstart van de hoofdkoelmiddelpomp. De gebeurtenis had geen gevolgen voor de nucleaire veiligheid en had geen gevolgen voor mensen en milieu.Wat doet de ANVS?
De ANVS controleert elke melding. Na de melding voert de vergunninghouder een analyse uit van de gebeurtenis en kan maatregelen voorstellen. Deze analyse is aan de ANVS gerapporteerd en door de ANVS beoordeeld op het voldoende leren van de gebeurtenis en het nemen van de juiste maatregelen om een vergelijkbare gebeurtenis in de toekomst te voorkomen.Onderzoek EPZ
Uit het onderzoek van EPZ blijkt dat tijdens het inschakelen van de hoofdkoelmiddelpomp er onvoldoende spanning op het interne elektriciteitsnet was. Het opstarten van een hoofdkoelmiddelpomp leidt altijd tot een dip in de spanning van het interne elektriciteitsnet. Door de spanningsdip reageerde het reactorbeveiligingssysteem alsof er geen spanning op het elektriciteitsnet was en schakelde automatisch twee dieselgeneratoren in en schakelde enkele niet- veiligheidsrelevante systemen uit.De gebeurtenis heeft geen gevolgen gehad voor de veiligheid. De dieselgeneratoren hebben de voor de veiligheid van de kerncentrale relevante systemen gevoed, die normaliter door het interne elektriciteitsnet worden gevoed.
De checklijst voor het opstarten van de pomp blijkt niet correct te zijn gebruikt. Hierin staat dat de spanning op het interne elektriciteitsnet moet worden verhoogd voorafgaand aan het opstarten van de pomp. Op deze manier zou de spanningsdip niet voor zo’n lage spanning hebben gezorgd dat het reactorbeveiligingssysteem in werking trad en de dieselgeneratoren werden ingeschakeld. Het correcte gebruik van de checklijst wordt bij de gebruikers extra onder de aandacht gebracht.
Volgens de ANVS heeft de vergunninghouder de gebeurtenis goed beheerst, gemeld, onderzocht en passende maatregen genomen om herhaling te voorkomen.
INES-inschaling: 0
De ANVS stelt een INES-inschaling vast. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0, dit betekent dat er geen gevolgen waren voor de nucleaire veiligheid en de bevolking en het milieu. -
In het kort
De ANVS heeft de afhandeling van een gebeurtenis bij de kerncentrale Borssele door EPZ beoordeeld en deze gebeurtenis ingeschaald als INES-niveau 0. Dit betekent een kleine afwijking zonder gevolgen voor de bevolking en het milieu.
De melding
De ANVS heeft op 24 juni 2021 een melding ontvangen van Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), de vergunninghouder van de kerncentrale Borssele. EPZ meldde dat op 23 juni 2021 het alarm van de voertuigmonitor bij de uitgang van het terrein af is gegaan.
De container in het voertuig dat het alarm deed afgaan, is direct gecontroleerd en vervolgens teruggebracht naar de gecontroleerde zone. Uit onderzoek bleek dat er een lichte besmetting van de container was. De storing heeft niet geleid tot veiligheidsconsequenties en er waren geen gevolgen voor de omgeving.Wat doet de ANVS?
De ANVS controleert elke melding. Na de melding heeft de vergunninghouder een analyse van de gebeurtenis uitgevoerd en maatregelen opgesteld en geïmplementeerd. De analyse wordt aan de ANVS gerapporteerd en door de ANVS beoordeeld op het voldoende leren van de gebeurtenis en de juiste maatregelen nemen om een vergelijkbare gebeurtenis in de toekomst te voorkomen.
Onderzoek EPZ
Uit het onderzoek van EPZ blijkt dat door onvoldoende communicatie tussen externe en EPZ-medewerkers een container zonder controlemeting de gecontroleerde zone (gebied waarin maatregelen voor stralingsbescherming van toepassing zijn) heeft verlaten. Bij de uitgang van het terrein van de kerncentrale is het alarm van de voertuigmonitor afgegaan. De container is onmiddellijk gecontroleerd en daarna teruggebracht naar de gecontroleerde zone. Hier zijn aanvullende metingen uitgevoerd. Uit alle uitgevoerde controles en metingen bleek dat de container licht besmet was. Gezien de korte verblijfsduur van de medewerkers van EPZ bij de container, is een zeer kleine dosis opgelopen, die nog ruim binnen de normale dagdosis viel, wat betekent dat het geen invloed heeft gehad op de gezondheid. Er zijn geen radioactieve stoffen vrijgekomen in het milieu.
Om herhaling te voorkomen heeft EPZ een maatregel geïmplementeerd die voorkomt dat een container de gecontroleerde zone kan verlaten zonder controlemeting. Tevens wordt er extra bewustzijn gecreëerd onder werknemers door het aanpassen van de verplichte training die elke medewerker moet volgen bij het werken in de centrale. De ANVS heeft beoordeeld dat deze maatregelen afdoende zijn om herhaling van deze gebeurtenis zo goed mogelijk te voorkomen.INES-inschaling: 0
De ANVS stelt aan de hand van de informatie uit het rapport een INES-inschaling vast. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0, dit betekent een kleine afwijking zonder gevolgen voor de bevolking en het milieu. -
De ANVS heeft de afhandeling van de gebeurtenis “Back-up voedingsschakelaars gelijktijdig niet beschikbaar” beoordeeld. Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), de vergunninghouder van de kerncentrale Borssele, heeft dit op 9 juni 2021 gemeld aan de ANVS. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES 0. Dit betekent een kleine afwijking zonder gevolgen voor de bevolking en het milieu.
De Melding
Tijdens de splijtstofwisselperiode in 2021, de centrale is die periode uit bedrijf vanwege het wisselen van de splijtstof en uitvoeren van controles en onderhoudswerkzaamheden, stelde EPZ vast dat een voedingsschakelaar van een noodstroomnet niet werkte. De andere voedingsschakelaar was op dat moment in onderhoud. Deze voedingsschakelaars zijn de back-up voor een deel van het stroomnet dat in de normale situatie door batterijen en een omvormer van stroom wordt voorzien. De batterijen voorkomen een spanningsdip bij noodstroomsituaties. Als deze normale voeding niet werkt, wordt het betreffende stroomnet via de back-up voedingsschakelaar gevoed.
Tijdens de splijtstofwisselperiode mag één van de twee voedingsschakelaars onbeschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat er onderhoud aan de voedingsschakelaars gepleegd kan worden. Nu waren beide voedingsschakelaars gelijktijdig niet beschikbaar. Eén schakelaar is weer beschikbaar gemaakt zodra dit werd ontdekt. De normale voedingen waren tijdens deze gebeurtenis in bedrijf en hebben het stroomnet van stroom voorzien. Hierdoor zijn geen gevolgen geweest voor de nucleaire veiligheid.Wat doet de ANVS?
De ANVS controleert elke melding. Na de melding voert de vergunninghouder een analyse uit van de gebeurtenis en stelt maatregelen voor die vervolgens geïmplementeerd worden. Deze analyse is aan de ANVS gerapporteerd en door de ANVS beoordeeld op het voldoende leren van de gebeurtenis en de juiste maatregelen nemen om een vergelijkbare gebeurtenis in de toekomst te voorkomen.Onderzoek EPZ
Uit het onderzoek van EPZ blijkt dat de oorzaak van deze gebeurtenis ligt in de planning van de werkzaamheden, waarbij onvoldoende rekening is gehouden met de geëiste beschikbaarheid van de voedingsschakelaars. Nadat ontdekt was dat één van de schakelaars niet werkte is niet geconstateerd dat de werkzaamheden aan de andere schakelaar zouden leiden tot het onbeschikbaar raken van beide voedingsschakelaars. Om dit in de toekomst te voorkomen gaat EPZ de werkzaamheden beter op elkaar afstemmen.INES-inschaling: 0
De ANVS stelt aan de hand van de informatie uit het rapport een INES-inschaling vast. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0, dit betekent een kleine afwijking zonder gevolgen voor de bevolking en het milieu. -
De ANVS heeft de afhandeling van een door EPZ gemelde gebeurtenis beoordeeld. De gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0. Dit betekent een kleine afwijking zonder gevolgen voor de bevolking en het milieu.
De melding
De ANVS heeft op 1 juni 2021 van EPZ een melding ontvangen van een gebeurtenis die dezelfde dag had plaatsgevonden. Tijdens de splijtstofwisselperiode, waarbij de reactor van kerncentrale Borssele (KCB) uit staat om brandstof te verwisselen, controles te doen en onderhoud te plegen, is onbedoeld de noodstroomdiesel aangegaan. Dit is een dieselvoorziening die elektriciteit levert aan een van de elektriciteitsnetten van de kerncentrale als dit niet gebeurt vanuit het gewone elektriciteitsnet. Dit gebeurde op het moment dat één van de elektriciteitsnetten bewust werd uitgezet voor onderhoud en het aangaan van de diesel uitgezet had moeten zijn. Deze gebeurtenis heeft niet geleid tot veiligheidsconsequenties en er waren geen gevolgen voor de omgeving.Wat doet de ANVS?
De ANVS controleert elke melding. Na de melding heeft de vergunninghouder een analyse van de gebeurtenis uitgevoerd en maatregelen opgesteld en geïmplementeerd. De analyse wordt aan de ANVS gerapporteerd. De ANVS beoordeelt of de vergunninghouder voldoende heeft geleerd van de gebeurtenis en de juiste maatregelen heeft genomen om een vergelijkbare gebeurtenis in de toekomst te voorkomen.Onderzoek EPZ
EPZ heeft onderzoek gedaan naar de gebeurtenis. In dit onderzoek is naar voren gekomen dat de gebeurtenis werd veroorzaakt doordat automatisch een noodstroomdiesel is ingeschakeld en een klep is gesloten. Dit zijn automatische acties die bij het onbedoeld afschakelen van één van de elektriciteitsnetwerken binnen de KCB op gang horen te komen. In dit geval werd het elektriciteitsnetwerk tijdens de splijtstofwisselperiode bewust afgeschakeld om onderhoud te kunnen plegen aan onderdelen waaraan dat tijdens bedrijf niet mogelijk is. Het is op zo’n moment niet gewenst dat de automatische veiligheidsacties worden uitgevoerd, daarom worden deze automatische acties normaal gesproken uitgezet op deze momenten. Dit was niet gebeurd.
Het onbedoeld opstarten van de noodstroomdiesel en sluiten van de klep had geen veiligheidsconsequenties. EPZ heeft onderzocht waardoor dit kwam en heeft geconcludeerd dat dit een combinatie was van een onduidelijke checklist en het menselijk handelen van degene die het elektriciteitsnetwerk heeft afgeschakeld. Nadat ontdekt is dat de automatische acties op gang kwamen zijn deze direct weer teruggedraaid.
Om herhaling te voorkomen heeft EPZ een aantal maatregelen geïmplementeerd. De checklijsten worden aangepast. Daarnaast zal de gebeurtenis behandeld worden in de jaarlijks terugkerende opfriscursus.INES-inschaling: 0
De ANVS stelt aan de hand van de informatie uit het rapport een INES-inschaling vast. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0, dit betekent een kleine afwijking zonder gevolgen voor de bevolking en het milieu. -
De ANVS heeft op 13 mei 2021 een melding ontvangen van EPZ, de vergunninghouder van de Kerncentrale Borssele. Vanwege een storing werd de installatie volgens procedure tijdelijk in vermogen verlaagd. De nucleaire veiligheid was niet in het geding.
Het betrof geen meldplichtige gebeurtenis. Om die reden zal deze gebeurtenis niet worden opgenomen in de statistieken en de rapportage over meldplichtige ongewone gebeurtenissen.
-
-
2020
-
EPZ, de vergunninghouder van de Kerncentrale Borssele, heeft op 26 december 2020 vanwege een technische storing in het niet-nucleaire gedeelte van de installatie, de installatie volgens procedure in vermogen verlaagd. Dit om tijdelijke werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
De nucleaire veiligheid is niet in het geding geweest en de installatie is weer in normaal bedrijf.
Het betrof geen meldplichtige gebeurtenis. Om die reden zal deze gebeurtenis niet worden opgenomen in de statistieken en de rapportage over meldplichtige ongewone gebeurtenissen.
-
Op 23 december heeft EPZ aan de ANVS laten weten dat er op 21 december een storing heeft plaatsgevonden bij de personensluis als gevolg van onderhoudswerkzaamheden. Tijdens de reparatie hiervan is per abuis de beschikbare tijd hiervoor overschreden. Dit betreft een meldplichtige gebeurtenis. De storing is op dezelfde dag verholpen en had geen veiligheidsconsequenties. Na reparatie is de personensluis op dezelfde dag weer in gebruik genomen.
Toelichting: De personensluis is de personeelstoegang tot de ruimte waarin het reactorvat en andere veiligheidsrelevante onderdelen zich bevinden. Het is een doorvoering door de dichte stalen reactorbol met 2 deuren die niet tegelijk open kunnen. Het goed functioneren van de personensluis is van belang om de functie van insluiting van radioactieve stoffen te allen tijde te kunnen garanderen.
Update juni 2021 – Inadequate besluitvorming in bepaling beschikbare tijd voor de reparatie van storing personensluis
EPZ heeft na het doen van de melding op 23 december 2020 onderzoek gedaan naar de gebeurtenis. Uit dit onderzoek is gebleken dat er tijdens afhandeling van de storing aan de personensluis twijfels waren over de procedure die uitgevoerd moest worden. Het onderzoek heeft ook laten zien dat achteraf gezien de beschikbare tijd voor de reparatie niet is overschreden.
EPZ heeft intern vervolgonderzoek gedaan naar de procedures en besluitvorming rond de gebeurtenis. Hieruit heeft EPZ de conclusie getrokken dat de niet adequate besluitvorming tijdens deze gebeurtenis de oorzaak is van de onduidelijkheid die is ontstaan over de beschikbare tijd voor de afhandeling van de storing. Bij deze gebeurtenis heeft dit niet tot vermindering van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming geleid. De ANVS heeft het vervolgonderzoek beoordeeld en de uitkomsten van het onderzoek met EPZ besproken en bevestigt de door EPZ getrokken conclusies.
De ANVS concludeert dat EPZ de niet adequate besluitvorming tijdens deze gebeurtenis serieus opneemt en dat EPZ maatregelen heeft genomen om herhaling hiervan in de toekomst te voorkomen. De kwaliteit van het door EPZ uitgevoerde onderzoek onderschrijft het belang dat EPZ hecht aan het realiseren van verbetering op dit punt om risico’s verder te verminderen. De ANVS houdt toezicht op de genomen maatregelen.
Op basis van de afwezigheid van werkelijke gevolgen voor de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming, was deze gebeurtenis voorlopig ingeschaald als INES-0, een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties. Op grond van het nader onderzoek concludeert de ANVS dat de niet adequate besluitvorming in andere omstandigheden mogelijk wel gevolgen voor de veiligheid had kunnen hebben en de gebeurtenis daarom als veiligheidsrelevant moet worden gezien. Daarom schaalt de ANVS deze gebeurtenis in als INES 1, een kleine afwijking.
-
Op vrijdag 17 juli 2019 heeft EPZ, de exploitant van de kerncentrale Borssele, de ANVS laten weten dat de installatie vanwege een technische storing op zaterdag 18 juli 2020 om 08:00 uur volgens procedure werd afgeschakeld. De nucleaire veiligheid was niet in het geding. Na reparatie wordt de installatie weer in bedrijf genomen. De ANVS ziet toe op de verdere ontwikkeling en afhandeling van de gebeurtenis.
Het ging bij deze gebeurtenis om een preventieve afschakeling voor een reparatie, waarvan de ANVS tijdig op de hoogte is gesteld en waarvan de ANVS heeft geoordeeld dat deze niet meldplichtig is. Om die reden zal deze gebeurtenis niet worden opgenomen in de statistieken en de rapportage over meldplichtige ongewone gebeurtenissen.
-
Op 15 juli 2020 heeft EPZ, de exploitant van de kerncentrale Borssele, de ANVS laten weten dat zij een controle van twee noodstroomsystemen te laat heeft uitgevoerd. Nadat EPZ dit had geconstateerd, heeft zij de controle alsnog uitgevoerd. Het resultaat van de controle was dat beide noodstroomsystemen nog steeds functioneerden volgens de door hen opgestelde specificaties.
Recentelijk heeft EPZ een aantal wijzigingen doorgevoerd rondom hun bedrijfsvoeringsregels. Dit had impact op de planning van deze testen, maar deze planning was niet aangepast. Bij een controle of dit elders ook het geval was, is nog één andere test gevonden waarbij de planning niet was aangepast. Dit is alsnog gebeurd voordat de test plaats had moeten vinden. De ANVS vindt dat EPZ hiermee voldoende actie heeft ondernomen om herhaling in de toekomst te voorkomen.
Deze gebeurtenis heeft geen consequenties gehad voor de bevolking of het milieu. De ANVS heeft deze gebeurtenis ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
-
2019
-
Op 31 juli 2019 heeft EPZ, de exploitant van de kerncentrale Borssele, de ANVS laten weten dat één van de stroomvoorzieningen, de 10kV stroomvoorziening, van de kerncentrale kortstondig onbedoeld was uitgeschakeld door een storing in een transformator op het nabijgelegen schakelstation (buiten het EPZ-terrein). De kerncentrale was op dat moment uit bedrijf.
In reactie op de spanningswegval startten de noodstroomdiesels automatisch om binnen tien seconden de betreffende stroomvoorziening over te nemen. Na een uur herstelde de netbeheerder de stroomvoorziening. Nadat de betrouwbaarheid hiervan was zeker gesteld, werd de centrale weer gevoed vanuit de normale stroomvoorziening. De noodstroomdiesels zijn vervolgens uitgezet. De netbeheerder heeft onderzoek uitgevoerd om de achterliggende oorzaken vast te stellen. Dit bleek een drukmeetrelais te zijn die onterecht is aangesproken.
De ANVS heeft deze gebeurtenis ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 28 juli 2019 heeft EPZ, exploitant van de kerncentrale Borssele, de ANVS laten weten dat de kerncentrale uit bedrijf is genomen na een transformatorstoring. De nucleaire veiligheid was niet in het geding.
Door de storing in de transformator werd de turbinegenerator automatisch afgeschakeld. De stroomlevering aan het elektriciteitsnet stopte daardoor. Er zijn geen beveiligingssystemen van de reactor aangesproken. EPZ heeft na de turbineafschakeling handmatig de reactor uit bedrijf genomen voor de noodzakelijke reparaties.
De kernreactor staat in een veilige toestand tot de storing is verholpen. Pas daarna zal de elektriciteitslevering worden hervat.
De ANVS ziet toe op de herstelwerkzaamheden en herstart van de reactor.
Update 1 augustus 2019
Als gevolg van de afschakeling van de turbine-generator heeft EPZ een lekkage in een (niet-nucleaire) stoomleiding geconstateerd. Als ook dit verholpen is, kan de elektriciteitsproductie worden hervat.
Update 5 augustus 2019
De kerncentrale Borssele is na afronding van de herstelwerkzaamheden op 3 augustus weer herstart. De storing in de transformator betrof geen meldplichtige gebeurtenis. De ANVS zal deze gebeurtenis niet opnemen in de rapportage ongewone gebeurtenissen.
-
Op 7 februari heeft EPZ, de exploitant van kerncentrale Borssele, de ANVS laten weten dat de kernreactor van het net is door een storing in de turbine. De reactor is volgens procedure teruggegaan in vermogen. EPZ is vervroegd gestart met de op 8 februari geplande onderhoudsstop. De ANVS houdt toezicht op het onderzoek van EPZ naar de oorzaak van de gebeurtenis en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, beoordeeld als niet meldplichtig.
Update juni 2019
Het teruggaan in vermogen door de storing in de turbine en de vervroegde start van de geplande onderhoudsstop was geen meldplichtige gebeurtenis. In relatie hiermee vonden geen aanvullende gebeurtenissen plaats die wel onder de meldplicht zouden vallen. De ANVS zal deze gebeurtenis niet opnemen in de rapportage ongewone gebeurtenissen.
-
-
2018
-
Op 20 november 2018 meldt EPZ dat één van de stroomvoorzieningen, de 10kV stroomvoorziening (hierna: stroomvoorziening), van de kerncentrale kortstondig onbedoeld is uitgeschakeld door de netbeheerder. In reactie op de spanningswegval startten de noodstroomdiesels automatisch om binnen 10 seconden de betreffende stroomvoorziening over te nemen. Na 20 seconden herstelde de netbeheerder de stroomvoorziening. Nadat de betrouwbaarheid hiervan was zeker gesteld, werd de centrale weer gevoed vanuit de normale stroomvoorziening. De noodstroomdiesels zijn vervolgens uitgezet. De kerncentrale is, geheel volgens het ontwerp, gedurende de stroomstoring in bedrijf gebleven.
Zowel de netbeheerder als EPZ voeren onderzoek uit om de achterliggende oorzaken van het onbedoeld uitschakelen van de stroom vast te stellen en zijn hierover in contact. Hieruit volgen mogelijk verbetermaatregelen. De ANVS houdt toezicht op dit onderzoek en beoordeelt het resultaat en de eventueel daaruit volgende verbetermaatregelen. Hierbij zal de vergelijkbare storing van 5 december 2017 en de daarop genomen maatregelen worden meegenomen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties. Een definitieve inschaling vindt plaats na beoordeling van de resultaten van het onderzoek.
Update 18 november 2019
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. In het onderzoek is door EPZ definitief vastgesteld dat de oorzaak van de gebeurtenis lag bij een schakelfout van de 10 kV netbeheerder. EPZ heeft het initiatief genomen om de overlegstructuur tussen EPZ en de 10 kV netbeheerder te verbeteren. Daarnaast heeft de netbeheerder een aantal procedurele verbetermaatregelen genomen om herhaling van het probleem te voorkomen. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 25 oktober 2018 meldt EPZ dat op die dag in één van de twee 10 kV netvoedingen van de kerncentrale kortstondig een stroomstoring heeft plaatsgevonden. Daardoor was voeding door deze 10 kV netverbinding tijdelijk niet mogelijk. In reactie op de stroomstoring startte een noodstroomdiesel, overeenkomstig het ontwerp van de centrale, automatisch om binnen 10 seconden de betreffende stroomvoorziening over te nemen. De kerncentrale is, geheel volgens het ontwerp, gedurende de stroomstoring in bedrijf gebleven.
EPZ heeft vastgesteld dat de stroomstoring werd veroorzaakt door het onbedoeld activeren van een beveiliging als gevolg van testwerkzaamheden aan een naastgelegen, nieuw aangelegde stroomvoorziening. Binnen enkele minuten was de storing verholpen. Nadat de betrouwbaarheid van de 10kV netvoeding was zeker gesteld werd de centrale weer gevoed vanuit de 10 kV netverbinding.
EPZ voert onderzoek uit om de achterliggende oorzaken van het onbedoeld activeren van de beveiliging vast te stellen en op basis daarvan verbetermaatregelen te nemen. De ANVS houdt toezicht op dit onderzoek en beoordeelt het resultaat en de daaruit volgende verbetermaatregelen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties. Een definitieve inschaling vindt plaats na beoordeling van de resultaten van het onderzoek.
Update 18 november 2019
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. EPZ heeft de achterliggende oorzaak vastgesteld die heeft gezorgd voor de storing in de stroomvoorziening. Door een technische aanpassing wordt herhaling in de toekomst voorkomen. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op zaterdag 4 augustus 2018 meldt EPZ dat de kerncentrale Borssele automatisch is afgeschakeld vanwege een storing in het reactorbeveiligingssysteem. Er zijn geen gevolgen voor mens en milieu.
De elektronische component uit het reactorbeveiligingssysteem die de storing heeft veroorzaakt, wordt onderzocht en zo nodig vervangen. Door de storing in het reactorbeveiligingssysteem van de centrale is nevenschade ontstaan aan een lager in een van de hoofdkoelmiddelpompen. De centrale zal enige tijd uit bedrijf zijn vanwege het herstel van deze schade. EPZ verwacht de kerncentrale binnen twee weken weer in bedrijf te kunnen nemen. De ANVS beoordeelt wanneer de kerncentrale weer veilig kan worden opgestart.
EPZ voert een onderzoek uit naar de onderliggende oorzaken van deze gebeurtenis en zal op basis van de resultaten verbetermaatregelen voorstellen. De ANVS houdt toezicht op het onderzoek naar de oorzaken en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 17 augustus 2018
EPZ meldt dat er onzekerheid is over de levering van onderdelen voor de reparatie van de beschadigde hoofdkoelmiddelpomp. De reactor blijft daarom voor nog onbekende periode uit bedrijf. Dit verandert niets aan de veiligheidssituatie. De ANVS is betrokken bij het storingsonderzoek en houdt toezicht op de reparatie. Inmiddels is het reactorbeveiligingssysteem aangepast waardoor bij eenzelfde storing in de toekomst schade aan de pompen wordt voorkomen. Deze aanpassing heeft geen invloed op het functioneren van het reactorbeveiligingssysteem. De reactor mag pas opstarten wanneer de ANVS beoordeelt dat dit veilig kan.
Update 14 september 2018
Inmiddels is de schade als gevolg van de storing gerepareerd en wordt de centrale gereed gebracht om op te starten. De ANVS heeft toezicht gehouden op de eerste fase van het storingsonderzoek, de reparatie en het opstartproces. EPZ heeft aangetoond dat de reactor gereed is om veilig in bedrijf te nemen.
De ANVS blijft toezicht houden op het nadere onderzoek door EPZ naar de toedracht van de gebeurtenis en de lessen die hieruit getrokken worden. De definitieve INES-inschaling van de gebeurtenis vindt plaats na beoordeling van de resultaten van dit nadere onderzoek. Dat zal enige tijd duren.
Update 23 januari 2019
Uit onderzoek dat EPZ heeft uitgevoerd over deze gebeurtenis blijkt dat er sprake was van een metaalhaartje op een printplaat in het reactorbeveiligingssysteem. Om herhaling in de toekomst te voorkomen vervangt EPZ tijdens een korte onderhoudsstop, die start op 8 februari 2019, alle printplaten van dit type in het reactorbeveiligingssysteem preventief. De ANVS houdt toezicht op de werkzaamheden en de heropstart van de centrale.
Update 19 december 2019
Het afgelopen jaar heeft EPZ onderzoek gedaan naar de diepere oorzaak en mogelijke consequenties van de storing in het beveiligingssysteem, dit onderzoek is nu afgerond. ANVS heeft onafhankelijk van dit onderzoek zelf ook een technisch en een organisatorisch onderzoek gedaan. Het technische onderzoek was gericht op de reactorbeveiliging en de gevolgen van de storing. Het organisatorisch onderzoek was gericht op historie, besluitvorming en de interactie tussen EPZ en ANVS met als doel om te blijven leren en verbeteren.
De reactorbeveiliging is ontworpen om op een goede manier om te gaan met inwendige storingen. Uit de onderzoeken van EPZ en ANVS blijkt dat bij deze gebeurtenis de veiligheid van de centrale niet in het geding geweest is. Dit was de basis voor de oorspronkelijke INES 0, een kleine afwijking zonder veiligheidsrelevantie.
De schade aan de hoofdkoelmiddelpomp is het resultaat van een ontwerpfout in de reactorbeveiliging. Deze ontwerpfout was al meer dan tien jaar bekend bij EPZ en was beoordeeld als van gering belang voor de veiligheid. Daarom kreeg dit langdurig een lagere prioriteit. EPZ besloot voorrang te geven aan de veiligheidsverbeteringen die voortvloeiden uit de post-Fukushima onderzoeken en de 10-jaarlijkse Veiligheidsevaluatie. Dit in de wetenschap dat de mogelijke consequenties van de ontwerpfout voor de bedrijfsvoering van de installatie groot zouden kunnen zijn.
Omdat het corrigeren van de ontwerpfout zo lang geduurd heeft, wordt deze gebeurtenis in de definitieve inschaling opgehoogd naar INES 1. Hiermee wordt enerzijds aangegeven dat deze gebeurtenis weliswaar een kleine afwijking zonder veiligheidsrelevantie betreft en anderzijds dat deze gebeurtenis voorkomen had kunnen worden als de ontwerpfout eerder was verholpen. Voorkomen van ongewenste gebeurtenissen staat aan de basis van nucleaire veiligheid.
-
Op 10 juni 2018 meldt EPZ aan de ANVS dat een automatische afschakeling van de reactor heeft plaatsgevonden. Dit gebeurde tijdens het opstarten van de reactor na de jaarlijkse onderhoudsstop. Door afwijkende meetwaarden in één van de meetsystemen, dat controleert of voldoende water wordt aangevoerd naar de stoomgenerator, greep de reactorregeling in en bracht de reactor naar de afgeschakelde toestand.
EPZ heeft na het voorval de procedures voor opstart van de reactor opnieuw doorlopen. De ANVS is binnen de gestelde termijnen op de hoogte gebracht van deze gebeurtenis. De reactor is inmiddels zonder verdere verstoringen naar vol vermogensbedrijf gebracht. EPZ voert nader onderzoek uit om vast te stellen hoe het voorval zich heeft kunnen voordoen en zal maatregelen voorstellen om herhaling van dit soort gebeurtenissen te voorkomen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties. De regelingen hebben op de juiste manier gewerkt en de verstoring heeft alleen invloed gehad op de operationele bedrijfsvoering rondom de opstart. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 15 juli 2019
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. Uit het onderzoek van EPZ blijkt dat de afwijkende meetsignalen ontstonden door het op een onjuist moment handmatig ontluchten van de betreffende meetinstrumenten. Als maatregel om herhaling te voorkomen is deze gebeurtenis opgenomen in het opleidingsprogramma voor het bedrijfspersoneel. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 1 maart 2018 meldt EPZ aan de ANVS dat op 28 februari 2018 één van de metingen die in de kerncentrale in ongevalssituaties worden gebruikt (Post Accident Control: PAC) kortstondig niet beschikbaar was vanwege een vervangingsprogramma voor een type elektronicakaart in het kader van verouderingsbeheer. Deze meting dient tijdens het in bedrijf zijn van de reactor beschikbaar te zijn, omdat deze meting enkelvoudig is uitgevoerd.
PAC-metingen zijn bedoeld om tijdens een ongevalssituatie belangrijke procesparameters, zoals temperatuur en druk, zichtbaar te maken voor het bedieningspersoneel op de regelzaal. De betreffende meting heeft alleen een monitoringsfunctie tijdens en na een ongeval met verlies van koelmiddel. Bij falen van deze meting worden daar andere procesparameters voor gebruikt.
EPZ heeft binnen de gestelde termijnen de ANVS op de hoogte gesteld. Aangezien het niet direct duidelijk was of deze gebeurtenis wel meldingsplichtig of alleen maar meldingswaardig was, is besloten gedurende het verloop van de beoordeling door de ANVS geen berichtgeving op de website te plaatsen.
EPZ heeft direct na ontdekking van het voorval de werkzaamheden rondom het vervangingsprogramma van de elektronicakaarten gestopt. Ook is een onderzoek gestart middels een overleg met alle betrokkenen waarin wordt onderzocht hoe het voorval zich heeft kunnen voordoen. Maatregelen om herhaling van dit soort gebeurtenissen te voorkomen worden nog nader beschouwd.
De ANVS heeft deze gebeurtenis voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. De nucleaire veiligheid is op geen enkele manier in het geding geweest. Er is dus op geen enkel moment kans geweest op mogelijke gevolgen voor mens en milieu. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 21-01-2019
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. In het onderzoek is door EPZ definitief vastgesteld dat de oorzaak van de gebeurtenis lag bij het niet geheel volgen van een bepaalde werkwijze tijdens de voorbereiding van het vervangen van de elektronicakaarten. EPZ heeft verbetermaatregelen genomen om herhaling van het probleem te voorkomen en om het besef van het belang van het volgen van deze werkwijze binnen de organisatie te versterken.Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 19 februari 2018 meldt EPZ dat op 9 januari 2018 een deel van het noodstroomnet van de kerncentrale kortstondig niet beschikbaar was. De voedingskabel naar dat deel van het noodstroomnet was bij graafwerkzaamheden beschadigd geraakt. De centrale startte daarop automatisch de noodstroomdiesel die de betreffende stroomvoorziening overneemt. De centrale is voorbereid op dit soort situaties. Binnen 10 seconden was de voeding van het noodstroomnet weer in werking. Na 50 minuten was de reguliere aansluiting op het elektriciteitsnet weer hersteld. De reactor is, geheel volgens de voorschriften, gedurende de stroomstoring in bedrijf gebleven.
EPZ heeft na het voorval alle graafwerkzaamheden op het terrein stilgelegd totdat de oorzaak van het voorval duidelijk was. Zij heeft onderzocht hoe het voorval zich heeft kunnen voordoen en met welke veiligheidsmaatregelen de kans op dit soort gebeurtenissen verder kan worden verkleind. EPZ stelt vast dat de voorbereiding van het werk beter had gekund door zorgvuldiger overleg met de aannemer. EPZ heeft haar procedures voor het graven nabij leidingen aangepast.
De ANVS heeft het onderzoek beoordeeld en deze gebeurtenis ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. De nucleaire veiligheid is op geen enkele manier in het geding geweest en er waren voldoende alternatieve stroomvoorzieningen beschikbaar om de kortstondige uitval van de ‘normale’ voeding te compenseren. -
Op 24 januari 2018 meldt EPZ dat de in de kernenergiewetvergunning vastgelegde opslagtermijn voor radioactief afval is overschreden. Het gaat om de opslag van vaten met laagradioactief afval uit 2011 en 2012 die binnen 5 jaar naar de landelijke centrale afvalopslaglocatie van COVRA afgevoerd hadden moeten worden. Het afval in de vaten was reeds geschikt gemaakt voor veilige opslag voor langere tijd. EPZ is inmiddels begonnen met het afvoeren van de vaten naar COVRA.
EPZ voert een onderzoek uit naar de onderliggende oorzaken van deze gebeurtenis en zal op basis van de resultaten verbetermaatregelen voorstellen om een dergelijke overtreding in de toekomst te voorkomen. De ANVS houdt toezicht op de gebeurtenis en het onderzoek naar de oorzaak en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen. De vergunningovertreding wordt door de ANVS apart in een handhavingstraject afgehandeld.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 19 juli 2019
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. Uit het onderzoek van EPZ blijkt dat de onderliggende oorzaak van deze termijnoverschrijding lag in onvoldoende betrokkenheid van het management bij het proces van behandeling van radioactief afval en bij de betrokken medewerkers. Om herhaling te voorkomen zijn organisatorische maatregelen genomen om de beheersing van het proces te verbeteren, waaronder het aanstellen van een coördinator radioactief afval.
Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
-
2017
-
Op 5 december 2017 meldt EPZ dat op diezelfde dag één van de verbindingen waarmee de Kerncentrale Borssele met het hoogspanningsnetwerk in Nederland is verbonden, korte tijd is uitgevallen. De oorzaak daarvan ligt buiten het terrein van de centrale. De centrale startte daarop automatisch de noodstroomdiesel die de betreffende stroomvoorziening vervangt. De centrale is voorbereid op dit soort situaties. Alle nood- en veiligheidssystemen hebben naar behoren gefunctioneerd. Na 12 minuten was de storing in het netwerk buiten de centrale verholpen. De reactor kon, geheel volgens de voorschriften, gedurende de stroomstoring in bedrijf blijven.
EPZ onderzoekt in hoeverre uit deze verstoring van de stroomvoorziening van buiten de centrale nog verbetermaatregelen afgeleid kunnen worden. De ANVS houdt toezicht op dit onderzoek en beoordeelt het resultaat en de eventueel daar uit volgende maatregelen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 16 juli 2018
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden.
In het onderzoek is door EPZ definitief vastgesteld dat de oorzaak van de gebeurtenis lag bij een schakelfout van de netbeheerder tijdens werkzaamheden aan het hoogspanningsverdeelpunt buiten het terrein van EPZ. Hierbij is een verbinding met het hoogspanningsnet die stroom levert aan een gedeelte van de noodvoorzieningen van de centrale onbedoeld spanningsloos geworden. Doordat alle veiligheidssystemen correct hebben gefunctioneerd, zijn de betreffende noodvoorzieningen slechts 10 seconden niet beschikbaar geweest. Dit is geheel volgens het ontwerp van de kerncentrale. EPZ had geen invloed op de oorzaak van deze gebeurtenis en heeft daarom geen verbetermaatregelen afgeleid. De netbeheerder heeft de onderliggende oorzaken van de gebeurtenis geanalyseerd en verbetermaatregelen genomen om herhaling te voorkomen.
Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 17 oktober 2017 meldt EPZ dat op diezelfde dag de reactor om 15:09 uur automatisch is afgeschakeld. EPZ geeft aan dat de automatische beveiliging is geactiveerd als gevolg van sluiting tussen twee aansluitingen in een elektrische schakelkast in het niet-nucleaire deel van de centrale. Bij dit voorval hebben volgens EPZ alle veiligheidssystemen naar behoren gefunctioneerd en is de reactor op veilige wijze gestopt. EPZ voert een onderzoek uit om de achterliggende oorzaken van de sluiting vast te stellen en op basis daarvan verbetermaatregelen te nemen.
De ANVS houdt toezicht op de gebeurtenis en het onderzoek naar de oorzaak en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen. De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 16 juli 2018
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden.
Uit het onderzoek van EPZ blijkt dat een zeer dun metaaldraadje bij de aansluitpunten van de schakelkast de gebeurtenis heeft veroorzaakt. EPZ heeft niet kunnen vaststellen of het draadje al sinds de laatste vervanging van de aansluitpunten aanwezig is geweest of dat het via de kastventilatie hierin is terechtgekomen. Daarom heeft EPZ procedurele maatregelen genomen om zowel bij het installeren van elektrische systemen extra alert te zijn op dergelijke zaken als ook om continu de elektrische schakelkasten en het ventilatiesysteem goed schoon te houden. Inmiddels heeft EPZ de elektrische schakelkasten schoongemaakt en zal zij binnenkort de ventilatiesystemen nakijken.
De ANVS houdt toezicht op de uitvoering en evaluatie van de reeds genomen en aanvullende voorgestelde maatregelen. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 1 augustus 2017 meldt EPZ dat bij de reguliere controle van de vereiste boorzuurconcentratie in het water in de voorraadtanks van het nakoel- en injectiesysteem een te lage boorzuurconcentratie is gemeten. De reactor is conform de technische specificaties terug geregeld in vermogen naar 0 megawatt. Parallel hieraan is EPZ gestart met het toevoegen van extra boorzuur aan het water zodat aan de vereiste concentratie kan worden voldaan. Inmiddels is de boorzuurconcentratie hersteld en is de reactor weer volledig in bedrijf.
De ANVS houdt toezicht op het onderzoek naar de oorzaak en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen. De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 14 december 2018De te laag gemeten boorzuurconcentratie, is ontstaan door het onvoldoende mengen van de inhoud van de voorraadtanks na het bijvullen met gedemineraliseerd (gezuiverd) water. Hierdoor ontstond een concentratieverschil in de tanks. EPZ heeft na onderzoek vastgesteld dat de gemiddelde boorzuurconcentratie wel aan de eisen voldeed. Het bijvullen met gedemineraliseerd water werd gedaan omdat de boorzuurconcentratie in de voorraadtanks op dat moment hoog was. Hierbij is over het hoofd gezien dat bij het bijvullen met gedemineraliseerd water, i.p.v. met boorzuurhoudend water, meer gemengd moeten worden om een gelijkmatige concentratie te verkrijgen.
Om een vergelijkbare gebeurtenis in de toekomst te voorkomen heeft EPZ de procedure voor het vullen van de tanks aangepast. De tanks worden vanaf nu met boorzuurhoudend water bijgevuld.
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en houdt toezicht op de uitvoering van deze maatregelen. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking.
-
Op 12 juli 2017 meldt EPZ een automatische reactorafschakeling in de ochtend van die dag. EPZ meldt dat om 6:25 uur een storing optrad in één van de turbineregelkleppen, gelijktijdig met enkele andere stoormeldingen die niet onmiddellijk verklaarbaar waren. Daarop is besloten de turbine af te schakelen. Als gevolg van het sluiten van de stoomtoevoer naar de turbine is gedurende korte tijd stoom afgeblazen uit het secundaire (niet-nucleaire) systeem en heeft het reactorveiligheidssysteem, zoals ontworpen, de reactor afgeschakeld.
EPZ geeft aan dat alle veiligheidsystemen naar behoren hebben gewerkt en heeft de gebeurtenis tijdig gemeld. Het bedrijf voert een onderzoek uit naar dit voorval.De ANVS houdt toezicht op de gebeurtenis en het onderzoek naar de oorzaak en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen. De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 10 januari 2019
Uit het onderzoek van EPZ blijkt de storing te zijn ontstaan door een niet eerder opgemerkte ontwerpfout bij de aanpassing van de elektronische aansturing van de regelkleppen die, na afschakeling van de turbine, de stoom via een pijpleiding moet omleiden. Door de ontwerpfout blijken deze kleppen niet snel genoeg geopend te kunnen worden onder bepaalde specifieke bedrijfsomstandigheden die zich tijdens de opstart van de centrale kunnen voordoen. Doordat vervolgens de stoomdruk opliep, werd de reactor automatisch afgeschakeld.
Voor de korte termijn heeft EPZ een procedure gemaakt waarmee de medewerkers van de regelzaal herhaling van deze gebeurtenis kunnen voorkomen. Voor de langere termijn bereidt EPZ een nieuwe wijziging voor waarin de ontwerpfout in de aansturing van de kleppen wordt verholpen.
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en houdt toezicht op de uitvoering van deze maatregelen. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
-
2016
-
Op 11 oktober 2016 meldt EPZ dat de reactor die dag automatisch is afgeschakeld. De reden van de afschakeling was het uitvallen van één van de pompen voor voedingswater aan de stoomgeneratoren vanwege een bedieningsfout. EPZ heeft de reactorafschakeling tijdig en correct gemeld. Het bedrijf voert een onderzoek uit om vast te stellen hoe deze fout heeft kunnen optreden. Inmiddels is de reactor weer opgestart.
De ANVS houdt toezicht op het onderzoek en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update 21 februari 2018
EPZ heeft na onderzoek vastgesteld dat de gebeurtenis is veroorzaakt door een bedieningsfout waarbij één van de twee hoofdvoedingswaterpompen in plaats van een noodvoedingswaterpomp is uitgeschakeld aan het eind van een reguliere test van de noodvoedingswaterpompen. In reactie op het uitvallen van de pomp is de reactor automatisch veilig afgeschakeld. De achterliggende oorzaak van deze gebeurtenis is dat bij het afronden van de reguliere test onvoldoende tijd is genomen om de situatie te overzien, waardoor een vergissing bij de bediening van de pompen is gemaakt.
Het voorval is binnen alle wachtploegen geëvalueerd. Uit de resultaten van deze evaluatie concludeert EPZ dat het consequent volgen van de vastgelegde bedieningshandleidingen en controlemethoden bedieningsfouten voorkomt. EPZ past verschillende methodes toe om het veiligheidsbewustzijn van het personeel te vergroten. Een daarvan is het de STAR (Stop Think Act Review) methode waarbij de medewerkers worden geacht om eerst goed na te denken voordat acties worden ondernomen, bij twijfels werkzaamheden stoppen en ook achteraf werkzaamheden evalueren. EPZ heeft deze gebeurtenis aangegrepen om de te gebruiken hulpmiddelen nogmaals onder de aandacht te brengen en het personeel bewust te houden van de risico’s bij bedieningshandelingen.
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en houdt toezicht op de uitvoering van deze maatregelen. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: niet veiligheidsrelevant.
In deze schematische figuur is de plaats van deze hoofdvoedingswaterpomp in de secundaire waterkringloop van de kerncentrale aangegeven met een gele pijl.
-
Op 15 juli 2016 meldt EPZ dat diezelfde dag de kerncentrale Borssele gedurende een korte periode automatisch is afgeschakeld tijdens een geplande beproeving. Bij een kerncentrale worden niet alleen tijdens de onderhoudsstop, maar ook tijdens bedrijf regelmatig onderdelen getest (beproefd) op een goede werking. Tijdens het testen van een aantal kleppen waarmee de stoomdoorvoer naar de turbine wordt geregeld, is de automatische beveiliging van de reactor in werking getreden, wat geleid heeft tot het afschakelen van de reactor. De oorzaak van deze afschakeling bleek een omgewisselde bedrading van twee kleppen. De omwisseling van deze bedrading is direct hersteld. Na controle van de bedrading van de andere kleppen is de reactor volgens procedure weer opgestart. EPZ voert een onderzoek uit om vast te stellen wat de achterliggende oorzaak van deze storing is om eventuele verbetermaatregelen te kunnen nemen.
De ANVS is volgens de procedures tijdig geïnformeerd over het voorval en houdt toezicht op het onderzoek en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen. De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: niet veiligheidsrelevant, omdat de reactorbewaking volgens de voorschriften heeft gereageerd. Een definitieve inschaling kan pas gemaakt worden als de resultaten van het onderzoek door EPZ bekend zijn.
Update na eindrapportage
EPZ heeft onderzoek uitgevoerd naar de achterliggende oorzaak van de verwisseling van de bedrading van twee kleppen en maatregelen genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Dit betreft onder meer het aanbrengen van markeringen op de betreffende onderdelen om de kans op verwisseling van de bedrading te verkleinen. Daarnaast is de procedure verbeterd om de goede werking van de kleppen te controleren voordat de turbine in bedrijf gaat. De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek en de voorgestelde maatregelen beoordeeld en houdt toezicht op de uitvoering van deze maatregelen. Op basis van de door EPZ geleverde informatie heeft de ANVS de gebeurtenis definitief ingeschaald op INES-niveau 0: niet veiligheidsrelevant.
-
Op 8 juni 2016 meldt EPZ dat op 5 juni 2016 als gevolg van een door werkzaamheden veroorzaakte kortsluiting een aantal componenten zijn uitgevallen. Eén van de getroffen componenten was een pomp van het koelsysteem van het splijtstofopslagbassin. Dit koelsysteem zorgt er voor dat de temperatuur in het opslagbassin voor nieuwe en gebruikte splijtstof niet te hoog oploopt. Op dat moment waren er twee pompen in dit koelsysteem in bedrijf. Dat was ook het vereiste minimum volgens de Technische Specificaties van de kerncentrale.
EPZ heeft de pomp binnen de daarvoor geldende tijdslimiet weer in gebruik genomen. De temperatuurtoename in het splijtstofopslagbassin als gevolg van de uitval van de pomp was gering. Het bedrijf voert een onderzoek uit om vast te stellen wat er uit deze gebeurtenis geleerd kan worden.
De ANVS houdt toezicht op het onderzoek en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking, omdat de situatie binnen de daarvoor beschikbare tijd is hersteld. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update na beoordeling eindrapportage
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek door EPZ en de genomen maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. In het onderzoek concludeert EPZ dat de kortsluiting is veroorzaakt door een onzorgvuldige handeling van een medewerker van EPZ. EPZ heeft deze gebeurtenis binnen het bedrijf gecommuniceerd om het personeel bewuster te maken van de gevolgen en risico’s van hun handelen. Inmiddels is door EPZ een nieuw zogenoemd Human Performance programma vastgesteld, waarin met diverse technieken de kans op menselijke fouten verder wordt geminimaliseerd.
De ANVS heeft deze gebeurtenis op basis van de door EPZ geleverde informatie definitief ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
-
2015
-
Op 28 mei 2015 meldt EPZ dat op 27 mei 2015 een ijking van de doorstroommeter van het reserve noodkoelsysteem van de Kerncentrale Borssele is uitgevoerd op een tijdstip waarop dat niet is toegestaan. De ijking van deze meter mag alleen worden gedaan als de reactor is afgeschakeld en de splijtstof zich in het geopende reactorvat bevindt. De ijking is in dit geval echter uitgevoerd terwijl de splijtstof zich in het splijtstofopslagbassin bevond. Daarmee is niet voldaan aan de eis, die hierover is vastgelegd in de Technische Specificaties (TS) van de centrale. Het reserve noodkoelwatersysteem is bedoeld om koelwater te betrekken uit het grondwater onder het bedrijfsterrein als er in noodgevallen geen koelwater uit de Westerschelde beschikbaar zou zijn. Met de doorstroommeter wordt in zo’n geval de hoeveelheid geleverd noodkoelwater gemeten.
EPZ onderzoekt wat de achterliggende oorzaak is van deze afwijking van de TS. De ANVS houdt toezicht op het onderzoek en zal daarbij specifiek toetsen of het onderzoek aandacht besteedt aan het feit dat er in de afgelopen tijd in meerdere gevallen ijkwerkzaamheden zijn uitgevoerd op momenten waarop dat niet is toegestaan. Zie hiervoor de melding van 17 november 2014. De ANVS houdt toezicht op het onderzoek en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: niet veiligheidsrelevant. Er is geen onveilige situatie ontstaan omdat tijdens de gebeurtenis voldoende alternatieve koelsystemen beschikbaar waren en de bedoelde situatie zeer kort heeft geduurd. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek. Ophoging naar INES-niveau 1 kan aan de orde zijn als uit het nader onderzoek blijkt dat het voorval een repeterend karakter heeft en er in dat geval onvoldoende zou zijn geleerd van de eerdere gebeurtenissen.
Update na beoordeling eindrapportage
Aangezien dit nu een duidelijk meermaals opgetreden gebeurtenis betreft heeft EPZ een uitgebreid onderzoek uitgevoerd, waaruit verschillende achterliggende oorzaken kwamen op het gebied van de organisatie en planning van werkzaamheden, de werkpraktijk en het uitoefenen van intern toezicht door medewerkers onderling. Op deze gebieden is een uitgebreide set maatregelen gedefinieerd om herhaling te voorkomen. Zo is in het werkordersysteem een effectieve administratieve barrière aangebracht zodat de kalibratie alleen in de voorgeschreven bedrijfstoestand kan worden uitgevoerd. Omdat steeds sprake was van verschillende achterliggende oorzaken, kan niet gesteld worden dat het repeterend karakter van de gebeurtenis is veroorzaakt door onvoldoende lering uit de eerdere gebeurtenissen.
De ANVS heeft de resultaten van dit onderzoek door EPZ en de genomen maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. De ANVS heeft deze gebeurtenis op basis van de door EPZ geleverde informatie definitief ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 20 mei 2015 meldt EPZ dat in de Kerncentrale Borssele, die op dat moment buiten bedrijf is vanwege het jaarlijks wisselen van splijtstoffen, bij het ophijsen van het deksel van het reactorvat complicaties zijn ontstaan. Het hijsblok van de hijskraan is bij het optillen scheef gaan hangen, waardoor kabels tegen het blok aanliepen. Daarop is besloten om het deksel weer terug te plaatsen. De hijswerkzaamheden zijn pas hervat na het aanpassen en opnieuw keuren van de hijsinstallatie door een onafhankelijke keuringsinstantie. Het hijsen vond plaats onder verscherpt toezicht van de leverancier en de keuringsinstantie. Daarbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd.
Het gevolg van dit oponthoud was dat de reactor tijdens het wisselen van de splijtstof ca. 12 uur langer ‘in midloop’ is geweest dan oorspronkelijk was gepland. ‘Midloop’ is een bedrijfstoestand, waarin de splijtstof wél in het reactorvat zit en op een normale manier wordt gekoeld, maar waarbij voor dat koelen tijdelijk minder water beschikbaar is in het koelsysteem. In deze bedrijfstoestand is er minder tijd om, bij een eventuele uitval van de koeling, te kunnen corrigeren. Deze bedrijfstoestand wordt daarom zo kort mogelijk gehouden. De ongeplande langere verblijfsduur in deze bedrijfstoestand is daarom als ongewone gebeurtenis aan de ANVS gemeld.
EPZ onderzoekt de oorzaak van het kraandefect en zal maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. De ANVS houdt toezicht op het onderzoek en beoordeelt het resultaat en de voorgestelde maatregelen. De ANVS heeft deze gebeurtenis, op basis van de tot nu toe beschikbare informatie, voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: niet veiligheidsrelevant, omdat er, op basis van de nu beschikbare informatie van wordt uitgegaan dat er geen onveilige situatie is ontstaan. Een definitieve inschaling zal plaatsvinden na beoordeling van de resultaten van het nader onderzoek.
Update na beoordeling eindrapportage
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek door EPZ en de genomen maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. In het onderzoek concludeert EPZ dat de situatie van het scheefhangen van het hijsblok kon ontstaan door een ontwerpwijziging van het hijs juk, waardoor het aangrijpingspunt van de haak anders kwam te liggen. De consequentie van deze wijziging werd niet onderkend, met als gevolg dat tijdens het hijsen een scheefstand van het hijsblok kon optreden. EPZ heeft maatregelen genomen, waaronder het aanpassen van het onderblok van de kraan, om dit specifieke probleem op te lossen en om herhaling van soortgelijke problemen te voorkomen.
De ANVS heeft deze gebeurtenis op basis van de door EPZ geleverde informatie definitief ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
13 meiKerncentrale stilgelegd vanwege technische gebreken in de noodstroomvoorziening; INES-niveau 1
Op 13 mei 2015 meldt EPZ dat bij reguliere beproevingen van de noodstroomvoorziening is vastgesteld dat diverse individuele noodstroombatterijen niet aan de capaciteitseisen voldeden. De kerncentrale is, vanwege het niet voldoen aan deze formele eis, uit bedrijf genomen en er is daarmee eerder gestart met het jaarlijkse geplande onderhoud van de centrale. EPZ heeft inmiddels aan de ANVS aangetoond dat het geheel aan noodstroombatterijen tijdens bedrijf altijd heeft voldaan aan de minimale capaciteit zoals vereist in de vergunning. Er is daarom geen sprake geweest van een onveilige situatie.
De noodstroombatterijen voorzien de regelingen en beveiligingen van de kerncentrale van stroom, zodat deze veilig uit bedrijf kan worden genomen in de zeer uitzonderlijke situatie dat de vele andere stroombronnen waarover de kerncentrale beschikt (bijvoorbeeld als gevolg van een natuurramp) onbruikbaar zouden zijn.
De betreffende noodstroombatterijen zijn toen onmiddellijk vervangen. EPZ heeft aan de ANVS aannemelijk gemaakt dat de batterijen tenminste gedurende een bedrijfsperiode van de reactor (1 jaar) aan de capaciteitseisen voldoen. Na instemming van de ANVS is de kerncentrale op 11 juni 2015 weer opgestart. EPZ heeft nadien onderzocht waarom de individuele batterijen sneller verouderen dan op basis van de fabrieksgaranties mocht worden verwacht. De snelle veroudering blijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Er zijn fouten in de fabricage van de batterijen vastgesteld. Bovendien blijkt de wijze van onderhoud en het periodiek testen van de batterijen zodanig te kunnen worden verbeterd dat de levensduur van de batterijen wordt vergroot. De ANVS heeft het onderzoeksrapport beoordeeld. Het onderzoek is naar het oordeel van de ANVS zeer diepgaand en deskundig uitgevoerd. Diverse externe deskundigen zijn daarbij geraadpleegd. Het onderzoek leidt tot het grotendeels vervangen van het gebruikte type batterijen tijdens de reactorstop die naar verwachting in mei 2016 zal plaatsvinden. Bovendien zullen onderhouds- en testprocedures worden verbeterd.
De ANVS heeft deze gebeurtenisingeschaald als INES-niveau 1: een afwijking, vanwege het feit dat de noodstroombatterijen tijdens bedrijf verminderd beschikbaar zijn geweest.
De ANVS heeft deze gebeurtenis (vanwege het feit dat veel reactoren met dit type batterijen werken) gepubliceerd in de IAEA-database voor storingen in vermogensreactoren (IRS). Daarmee worden andere landen in staat gesteld om onderzoek te doen naar de situatie in hun eigen kerncentrales.
-
-
2014
-
Op 21 november 2014 meldt EPZ dat bij het uitvoeren van een test van een onderdeel van de noodstroominstallatie van de Kerncentrale Borssele (KCB) is afgeweken van eisen die zijn vastgelegd in de Technische Specificaties van de centrale. In dit onderdeel van de noodstroominstallatie wordt gelijkspanning opgewekt voor de instrumentatie en de bediening van veiligheidsfuncties van de centrale tijdens situaties waarbij de normale gelijkstroomvoorziening verstoord is. Tijdens de test werden meer spanningsbronnen losgekoppeld dan volgens de Technische Specificaties is toegestaan. De noodstroominstallatie had overigens wel van stroom kunnen worden voorzien als dat nodig was geweest.
EPZ voert een onderzoek uit om vast te stellen waarom de test onjuist is uitgevoerd. De ANVS wacht de resultaten van dit onderzoek af en heeft de gebeurtenis in afwachting van de resultaten van dit onderzoek voorlopig ingeschaald als INES- niveau 0: geen veiligheidsbelang.
Update na beoordeling eindrapportage
De ANVS heeft de resultaten van het onderzoek door EPZ en de genomen maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. Uit het onderzoek blijkt dat tijdens de test de voorwaarden voor veilig bedrijf, ofwel de Technische Specificaties, niet zijn overtreden. Echter, EPZ was zich onvoldoende bewust van het feit dat dit wel had kunnen gebeuren. EPZ geeft aan dat de bewuste test niet meer zal worden uitgevoerd tijdens vollastbedrijf, om veiligheidsrisico’s te verminderen. Met betrekking tot de bewustwording rondom mogelijke raakvlakken van werkzaamheden met de TS, zijn verbetermaatregelen gedefinieerd waarbij ook aan de wereld-vereniging van nucleaire reactoren (WANO) gebruikers is gevraagd deze te verifiëren via een Technical Support Mission (TSM).
De ANVS heeft deze gebeurtenis op basis van de door EPZ geleverde informatie definitief ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
Op 17 november 2014 ontdekte EPZ bij een documentcontrole dat men op 16 april 2014 bij Kerncentrale Borssele (KCB) een meetinstrument blijkt te hebben geijkt terwijl de centrale in bedrijf was. Het betreft het meetinstrument waarmee de hoeveelheid koelwater wordt gemeten dat door het reserve noodkoelwatersysteem stroomt. Het doel van deze ijking is het controleren of de door de meting bepaalde hoeveelheid koelwater goed weergegeven wordt. Het reserve noodkoelwatersysteem is bedoeld om de reactor tijdens ongevallen te koelen in geval het normale noodkoelwatersysteem niet meer werkt. Tijdens normaal bedrijf worden deze koelsystemen niet gebruikt.
Volgens de Technische Specificaties van de centrale mag deze ijking alleen uitgevoerd worden als de reactor afgeschakeld is. Zo’n situatie doet zich alleen voor tijdens de jaarlijkse splijtstofwisselperiode. Dat de ijking tijdens vol bedrijf heeft plaatsgevonden, komt enerzijds door het feit dat bij een noodzakelijke wijziging in de planning van de splijtstofwisselperiode de planning van de ijking niet is meegeschoven. Daarnaast is bij de uitvoering van de ijking niet onderkend dat deze niet tijdens bedrijf plaats mag vinden. Nader onderzoek wees uit dat een soortgelijke afwijking van de Technische Specificaties een jaar eerder, op 22 oktober 2013, ook al was opgetreden.
De ijking van het meetinstrument duurt ongeveer 10 minuten en deze handeling heeft geen invloed op de werking van het reserve noodkoelwatersysteem zelf. Alleen de aflezing van de meting van de hoeveelheid aangevoerd koelwater is dan tijdelijk niet mogelijk. EPZ voert een onderzoek uit om vast te stellen hoe deze afwijking tot twee keer toe heeft kunnen optreden. De ANVS zal de resultaten van dit onderzoek te zijner tijd beoordelen en heeft de gebeurtenis in afwachting hiervan voorlopig ingeschaald als INES-niveau 0: geen veiligheidsbelang.
Update na beoordeling eindrapportage
De ANVS heeft het onderzoek door EPZ en de genomen maatregelen beoordeeld en voldoende bevonden. Zo heeft EPZ de voorvallen behandeld in een opfriscursus en is het interne toezicht verbeterd op naleving van de verwachtingen ten aanzien van het voorbereiden, vrijgeven en uitvoeren van werkzaamheden.
De ANVS heeft deze gebeurtenis op basis van de door EPZ geleverde informatie definitief ingeschaald als INES-niveau 0: een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties.
-
-
2013
-
Tijdens een routine beproeving op 18 december 2013 van de beschikbaarheid van de noodstroomvoorziening is een storing ontstaan. Bij een stroomstoring levert een noodstroomrail door een generator opgewekte stroom aan een aantal vitale onderdelen van de centrale, zoals het noodkoelsysteem. Tijdens de storing aan de noodstroomrail liep het spanningsniveau in de rail hoger op dan de normale bedrijfswaarde. De vitale onderdelen van de centrale bleven functioneren. Enkele hulpsystemen van de noodstroomgenerator vielen echter onverwacht uit. Het betrof een ‘smeeroliepomp’ en een ‘opvoerpomp’ met als gevolg dat een onderdeel van de noodstroomgenerator niet meer automatisch bedienbaar was. Een handmatige bediening bleef mogelijk. De onvoorziene uitval van deze pompen werd snel ontdekt en gecorrigeerd. EPZ heeft de storing in de noodstroomvoorziening en het onbedoeld uitvallen van de pompen onderzocht en maatregelen getroffen om herhaling in de toekomst te voorkomen. De Kernfysische Dienst heeft een inspectie uitgevoerd naar de toedracht van deze ongewone gebeurtenis en heeft deze ongewone gebeurtenis ingeschaald op INES-niveau 0: geen veiligheidsbelang.
-
Op 19 augustus 2013 constateerde EPZ een toename van de hoeveelheid Xenon-133 in het primaire koelwater. Xenon-133 is een radioactief gas dat gevormd wordt tijdens het kernsplijtingsproces. De toename was te wijten aan een (gas-)lekkage uit een splijtstofstaaf. Het primaire koelsysteem is een gesloten kringloop binnen de veiligheidsomhulling van de kerncentrale. Radioactieve stoffen die in het primaire koelwater voorkomen, komen niet in het milieu terecht. De maximale hoeveelheid radioactieve stoffen in het primaire koelwater is in de Technische Specificaties van de kerncentrale vastgelegd, omdat een verhoging van de activiteit van het primaire koelwater invloed kan hebben op de blootstelling van werknemers aan radioactieve straling en op de gevolgen voor het milieu als zich een ongeval zou voordoen. De geconstateerde verhoging was ruim onder de limiet van de Technische Specificaties. Tijdens de daaropvolgende splijtstofwisselstop is het lekke element opgespoord en uit de reactor verwijderd. EPZ heeft vastgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat de lekkage door gewijzigde condities in het reactorvat is ontstaan en heeft uit voorzorg op de bewuste plaats een staaf zonder splijtstof geplaatst. De Kernfysische Dienst heeft de gebeurtenis ingeschaald als INES-niveau 0: geen veiligheidsbelang.
-
De KCB heeft op 12 augustus 2013 gemeld dat de 10 kV elektrische hulpvoeding uitviel door een storing in het netwerk buiten de centrale. Volgens het ontwerp van de centrale startten daarop automatisch de noodstroomdiesels die de betreffende elektrische hulpvoeding vervangen. Alle nood- en veiligheidssystemen hebben daarbij naar behoren gefunctioneerd. Na ongeveer één uur was de storing in het netwerk buiten de centrale verholpen. De reactor is gedurende de stroomstoring in bedrijf gebleven. De Kernfysische Dienst heeft zich op de hoogte gesteld van de manier waarop EPZ heeft gereageerd op de verstoring in het externe net. Hierbij zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Deze gebeurtenis is ingeschaald als INES-niveau 0: geen veiligheidsbelang.
-
Op 29 januari 2013 meldt EPZ dat die dag, terwijl de kerncentrale in bedrijf was, een deel van de interne noodstroomvoorziening is uitgevallen. De centrale is vervolgens uit bedrijf genomen. De uitval van het betreffende deel van het noodstroomsysteem is het gevolg van het feit dat tijdens werkzaamheden hierin een beschadiging is opgetreden. Bij het testen van elektrische apparatuur en het nadien inschakelen van een pomp was kortsluiting ontstaan in een schakelkast. Als gevolg van de kortsluiting is in de schakelkast hitte vrijgekomen, die de schade heeft veroorzaakt. In overeenstemming met de vergunning is de centrale gecontroleerd afgeschakeld. De schade aan het elektrische systeem is hersteld, de veiligheidsvoorzieningen zijn getest en de centrale is nadien weer ‘aan het net’ geschakeld. De Kernfysische Dienst (KFD) heeft tijdens de storing ter plaatse toezicht gehouden op de aanpak van het incident en het verloop van het veilig uit bedrijf nemen van de centrale. Na onderzoek van de directe en achterliggende oorzaken van de storing heeft EPZ aanvullende maatregelen genomen om herhaling van dit voorval te voorkomen. Tevens zijn maatregelen genomen om de gevolgen voor de centrale van dit type kortsluiting te beperken. Omdat de achterliggende oorzaak van deze ongewone gebeurtenis niet met de standaard beproevingen is ontdekt heeft de KFD deze gebeurtenis ingeschaald als INES-niveau 1, een afwijking.
-