Nieuwe Initiatieven Nucleair: reden en doel van het programma

Bestuurslid Marco Brugmans en programmaleider Johannes van Vuren leggen uit waarom het programma Nieuwe Initiatieven Nucleair (NIN) er moest komen. En wat de ANVS precies wil bereiken met NIN.

Kom meer te weten over het Programma Nieuwe Initiatieven Nucleair (NIN)

Waarom is de ANVS gestart met NIN?

Marco Brugmans, Bestuurslid ANVS: "Vanwege de klimaatdoelstellingen en de energiecrisis heeft de regering besloten om de kerncentrale Borssele langer open te willen houden om 2 tot nu zelfs 4 nieuwe kerncentrales te willen realiseren in Nederland. En er zijn initiatieven voor kleinere kerncentrales SMR’s. Onze rol daarbij is het borgen van de nucleaire veiligheid beveiliging en stralingsbescherming. We kunnen al die verschillende initiatieven individueel aanvliegen, maar dan missen we de flexibiliteit, integraliteit en slagkracht om dat handig te kunnen doen. Daarom zijn we dit programma NIN gestart, zodat we ons kunnen voorbereiden op het hele pakket dat op ons afkomt. Zodat we de initiatiefnemers kunnen laten weten wat wij van hen verwachten en wij makkelijk en snel kunnen schakelen tussen de verschillende initiatieven als dat nodig is. We komen echt in een hele andere dynamiek terecht als ANVS. En het programma NIN helpt ons om daar goed mee om te gaan. Om te zorgen dat we ook op een efficiënte en effectieve manier kunnen borgen in het vergunningenproces dat die nieuwe nucleaire initiatieven ook veilig zijn."

Wat wil de ANVS met het programma NIN bereiken?
Johannes van Vuren, Programmaleider Nieuwe Initiatieven Nucleair: "We willen als ANVS, als organisatie, zorgen dat we klaar zijn voor wat er de komende jaren op ons afkomt. Door nu uitvoeringsbeleid op te stellen en handreikingen te maken en te publiceren, zijn we straks klaar om vergunningen te verlenen voor kerncentrales. Gelukkig hebben we de vergunning voor PALLAS verleend. PALLAS is een reactor voor medische isotopen die in Petten gerealiseerd moet gaan worden. En door PALLAS weten we wat er aan nieuwe initiatieven op ons afkomt, welke kennis er nodig is en met het programma NIN gaan we die kennis opbouwen. Door samen met buitenlandse organisaties beoordelingen te doen leren we van elkaar en zorgen we ervoor dat die kennis opgebouwd wordt. Zo hebben we afgelopen jaar twee beoordelingen gedaan met buitenlandse collega's en zullen we ook aankomend jaar met de Franse collega's een joint early review doen voor een kleine kerncentrale, een zogenaamde SMR. Die internationale samenwerking en ook de specifieke reactor ontwerpen en de kennis die we daarbij opdoen, die kunnen we ook inzetten voor het verlenen van de vergunningen voor grote kerncentrales. Dus het fungeert eigenlijk als een soort vliegwiel en daardoor blijven we ook flexibel.