Nieuwe Initiatieven Nucleair: small modular reactors en veiligheidsbeoordelingen
ANVS-teamleider en NIN-stuurgroeplid Rick Bulk geeft uitleg over kleinere kerncentrales: small modular reactors (SMR's). Zijn veiligheidsbeoordelingen hierbij makkelijker? En hoe leert de ANVS meer over deze nieuwe kleine kerncentrales?
Kom meer te weten over het Programma Nieuwe Initiatieven Nucleair (NIN)
Wat is een kleine kerncentrale?
Rick Bulk, teamleider en lid van de stuurgroep Nieuwe Initiatieven Nucleair (NIN): "Een Small Modular Reactor of SMR. Deze kleine kerncentrales worden grotendeels modulair in fabrieken gebouwd en dan op sites geassembleerd. Doordat ze kleiner zijn, kunnen ze ook lokaal worden ingezet, bijvoorbeeld bij chemische industrie of voor de inzet voor warmteproductie. In de westerse wereld staan nog geen draaiende SMR’s."
Is de veiligheidsbeoordeling van kleinere kerncentrales makkelijk?
Rick: "SMR’s moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als grote kerncentrales en als ANVS toetsen we daar dan ook net zo grondig aan. Wel kan het zijn dat een kleine kerncentrale een simpeler ontwerp heeft, doordat het bijvoorbeeld minder systemen heeft geen pompen nodig heeft om de reactor te koelen na afschakeling. En dat kan helpen in een beoordelingsproces. Tegelijkertijd is er in de westerse wereld nog weinig ervaring met deze reactorontwerpen en dat kan weer een extra uitdaging vormen."
Hoe snel kun je een SMR bouwen?
Rick: "De ontwerpers van SMR’s beloven snelle bouwtijden. Hoe snel dat echt gaat zijn, dat is voor ons moeilijk om te zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dat voordat er gebouwd mag worden, er een vergunningentraject nodig is waarvoor de ANVS een beoordeling uitvoert van de veiligheid van de centrale. Die zal ongeveer gelijk zijn met die van grote kerncentrales. Hoe snel dat duurt, dat zal enkele jaren zijn. Wat voor de ANVS daarin vooropstaat echter, is dat we dat zorgvuldig kunnen doen, met alle belangen meewegend."
Hoe bouwt de ANVS kennis op over SMR's?
Rick: "We staan open voor contact met initiatiefnemers in Nederland of lokale overheden die iets met SMR’s willen en daaruit weten we welke ontwerpen voor ons relevant kunnen zijn. We oriënteren ons op die ontwerpen en we geven meteen feedback aan initiatiefnemers van waar je aan moet denken als je in Nederland dit zou willen ontplooien. Met het programma NIN zorgen we ervoor dat we die kennis en ervaring ook bundelen en dat we die kennis en ervaring die buitenlandse regulators opdoen ook naar binnen halen."
Documenten
-
Nieuwe Initiatieven Nucleair: reden en doel van het programma
Bestuurslid Marco Brugmans en programmaleider Johannes van Vuren leggen uit waarom het programma Nieuwe Initiatieven Nucleair ...
-
Nieuwe Initiatieven Nucleair: ANVS-rol bij plannen voor nieuwe kerncentrales
Jurist Annika ten Wolde legt uit wat de rol van de ANVS is bij plannen voor nieuwe kerncentrales.
-
Programmaplan Nieuwe Initiatieven Nucleair (NIN)
De ANVS is het programma Nieuwe Initiatieven Nucleair (NIN) gestart. Met dit programma bereidt de ANVS zich voor op nieuwe ...