Herziening VOBK: welke stappen na internetconsultatie

De ANVS heeft in 2024 een internetconsultatie gehouden over de herziening van de Handreiking voor een Veilig Ontwerp en het veilig Bedrijven van Kernreactoren (VOBK). De reacties bevestigen dat het goed is dat we het VOBK herzien.

Beeld: ©Rijksoverheid

Inhoudelijke feedback in hoofdlijnenverslag

Belanghebbenden konden technisch-inhoudelijke feedback leveren. De volgende vragen stonden daarbij centraal:

  1. Zijn er onderwerpen in het VOBK die niet gelijk zijn aan de stand van de techniek? Zo ja, welke?
  2. Zijn er punten waarop het VOBK beter kan aansluiten bij de manier waarop autoriteiten in andere landen vergunningaanvragen beoordelen? Zo ja, welke?
  3. Op welke punten kan de toepassing van de risicogerichte aanpak worden verduidelijkt voor alternatieve reactoren. Zo ja, hoe?

In het hoofdlijnenverslag (onder Consultatieverslag) gaan wij in op een samenvatting van de ingediende reacties. Daarin geven we ook aan wat we meenemen in de herziening van het VOBK.

Beter aansluiten bij stand van techniek en wetenschap

We gaan met deze input nu aan de slag met de herziening van het VOBK. Hiermee zorgen we ervoor dat dit document weer aansluit bij de stand van de techniek en wetenschap van nucleaire veiligheid en meer in lijn is met internationale standaarden. Dat zorgt er namelijk voor dat het beter te gebruiken is door organisaties die een vergunning willen aanvragen om een kernreactor te bouwen. Of door de vergunninghouder van een nucleaire installatie. Het VOBK laat zulke organisaties zien waar wij bij beoordelingen op letten.

Aanbevelingen uit evaluatie en internationale missie

De VOBK-herziening willen we ook gebruiken om de aanbevelingen van de Evaluatie stelsel kernenergiewet mee te nemen. Net als aanbevelingen uit de laatste IRRS-missie over de nucleaire veiligheid in Nederland. Bijvoorbeeld:

  • Aansluiting bij internationale standaarden over het concept van gelaagde veiligheid (‘defence in depth’).
  • Verduidelijken van eisen die afhankelijk zijn van de gebruikte technologie.
  • Verduidelijking van het toepassen van de graduele aanpak (‘graded approach’).

Volgende stappen

We gaan nu verder met de herziening van het VOBK en nemen de consultatiereacties mee in de herziening. Nadat de herziening is afgerond, vullen we dit verslag aan met een overzicht van alle wijzigingen aan de handreiking. We geven dan aan welke wijziging hoort bij welke reactie. Wij streven naar publicatie van de uiteindelijke versie voor eind 2025.