Erkenning voor dosimetrische diensten Landauer

Landauer Europe SAS (hierna Landauer) is vanaf nu een erkende dosimetrische dienst in Nederland. Dat betekent dat Landauer hier dosimeters (stralingsdosismeters) mag leveren. De erkenning is een besluit van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Tot en met 28 augustus kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen dit besluit.

een dosimeter die meet hoeveel straling er op een ooglens terechtkomt
Beeld: ©Landauer
Dosimeter die meet hoeveel straling er op een ooglens komt

Veiligheid medewerkers controleren

Op bepaalde plekken in Nederland werken medewerkers met ioniserende straling. Ziekenhuizen zijn daar een voorbeeld van. De werkgevers daar moeten controleren aan hoeveel straling medewerkers worden blootgesteld. Dit doen ze vaak met een dosimeter. Werkgevers mogen dosimeters alleen gebruiken van een dienst die door de ANVS is erkend.

Landauer voldoet aan eisen

Op 26 oktober 2023 vroeg Landauer een erkenning als dosimetrische dienst aan. Onze vergunningverleners hebben toen gecontroleerd of deze aanvraag voldeed aan de eisen. Dat was zo, dus hebben we het besluit genomen om Landauer te erkennen. Landauer gebruikt goede apparatuur die voldoet aan alle technische eisen. Bovendien is Landauer een ISO 17025-laboratorium. Dat betekent dat Landauer werkt volgens de laatste kwaliteitsstandaarden.

Erkend voor meerdere soorten dosimetrie

Landauer biedt verschillende soorten dosimetrie aan. Het belangrijkste type is de zogenaamde lichaamsdosimeter. Die meet de stralingsdosis die kenmerkend is voor het lichaam. Daarnaast passen werkgevers soms speciale typen dosimeters toe voor het meten van de stralingsdosis op de handen en vingers. Of de stralingsdosis in de ooglens.

Bij sommige beroepen is het nodig om extra te controleren hoeveel straling er op de ooglens of op de vingers komt. Dat komt omdat een lichaamsdosimeter die straling niet voldoende kan meten. In de erkenning staat welke dosimetrie Landauer precies aan mag bieden.

Bezwaar maken tot en met 28 augustus 2024

Belanghebbenden kunnen tot en met 28 augustus 2024 bezwaar maken tegen het besluit met een bezwaarschrift. In dit bezwaarschrift moeten een handtekening, datum, naam en adres van de indiener staan. Ook moet erin staan waarom de indiener bezwaar maakt tegen dit besluit met kenmerk ANVS-PP-2023/0100200-05.

Stuur het bezwaarschrift naar:

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Zet op de envelop dat het om een bezwaar gaat.

dosimeter voor meten straling
Beeld: ©Landauer
Dosimeter voor meten van ioniserende straling

Meer weten?

U vindt op onze website een overzicht van erkende dosimetriediensten in Nederland.