Onze taken

De ANVS zet zich in voor de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. Dat betekent dat we mens en milieu maximaal beschermen tegen schadelijke gevolgen van ioniserende straling. En dat we ervoor zorgen dat nucleaire installaties zich aan strenge veiligheidseisen houden. Dat doen we door onze taken uit de Kernenergiewet onafhankelijk uit te voeren.

Advies over beleid, regelgeving en ANVS-uitvoeringsbeleid

We adviseren het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en andere ministeries gevraagd en ongevraagd over beleid en wet- en regelgeving. Dit doen we op basis van onze kennis en deskundigheid, in samenhang met onze andere wettelijke taken. Ook werken we mee aan de omschrijving van voorschriften over nucleaire veiligheid. Onze eigen regelgeving en ons uitvoeringsbeleid heeft ook continu onze aandacht: we bekijken altijd hoe we ons werk nog beter kunnen doen.

Vergunningverlening en andere soorten toestemming

De ANVS verleent vergunningen en andere soorten toestemming, zoals registraties. We zorgen ook voor de registratie van stralingsbeschermingsdeskundigen en stralingsartsen, en erkennen opleidingsinstellingen. Verder keuren we bijvoorbeeld transportverpakkingen en beveiligingsplannen goed. Voor onze rol als vergunningverlener zijn we altijd afhankelijk van degene die een vergunning aanvraagt.

Toezicht en handhaving

De ANVS let erop dat organisaties stralingstoepassingen verantwoordelijk gebruiken, radioactieve stoffen veilig vervoeren én zorgvuldig omgaan met nucleaire technieken en de beveiliging die erbij hoort. We kunnen daarbij handhavend optreden. Om de veiligheid te bevorderen, gaan we de samenwerking met andere toezichthouders aan. Bijvoorbeeld met de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Staatstoezicht op de Mijnen en de Douane. Ook ondersteunen we internationale organisaties, zoals het IAEA bij het toezicht op ‘safeguards’: maatregelen die voorkomen dat iemand nucleaire materialen of kennis kan misbruiken.

Adviesrol in crisisvoorbereiding en crisisrespons

Als ANVS zijn we verantwoordelijk voor deskundigheidsadvies tijdens een nucleaire crisis of stralingsongeval. Zulk advies geven we onder andere via het Crisis Expert Team straling en nucleair (CETsn), waarvoor wij verantwoordelijk zijn. Dit team met experts analyseert de gevolgen van stralingsongevallen, bijvoorbeeld voor de omgeving of gezondheid. Ook adviseert het CETsn bestuurders en beslissers over beschermingsmaatregelen.

Voorlichting

De ANVS geeft burgers, gemeentes, bedrijven, de pers en andere instellingen informatie over onze rol voor de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming. We vertellen bijvoorbeeld hoe we vergunningaanvragen beoordelen en wat er speelt bij nucleaire installaties waarop we toezicht houden. Ook geven we uitleg over hoe wet- en regelgeving in de praktijk past, zodat organisaties hun werk nog veiliger kunnen maken.

Internationale samenwerking

Er is een actieve internationale samenwerking met buitenlandse autoriteiten en internationale organisaties. We werken bijvoorbeeld samen met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en met de European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG). Dit doen we om ervaringen en informatie uit te wisselen, waarmee we de stralingsbescherming en nucleaire veiligheid wereldwijd kunnen verbeteren. Wanneer we intensiever willen samenwerken met een andere toezichthouder, leggen we duidelijke afspraken vast in officiële samenwerkingsovereenkomsten. Deze zijn er al met België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Canada, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Overheidsorganisaties ondersteunen met kennis

De ANVS ondersteunt andere overheidsorganisaties, zoals ministeries, provincies, gemeenten of veiligheidsregio’s. Zo sluiten wij onder andere als adviseur aan bij verschillende interdepartementale overleggen en werkgroepen die zich richten op nucleaire zaken in Nederland. Hiervoor gebruiken we onze kennis van nucleaire veiligheid, stralingsbescherming, crisisbeheersing, beveiliging en safeguards. Net als ons internationale netwerk.

Kennisontwikkeling en onderzoek

Het is belangrijk dat we in Nederland goede stralingsbeschermingsdeskundigen blijven opleiden. Zij spelen een cruciale rol voor de stralingsveiligheid in Nederland. Daarom spelen wij een actieve rol in het bewaken van de kwaliteit van deze opleiding. Verder investeren wij in onderzoek dat we zelf uitvoeren of door (technische) kennisorganisaties of onderzoeksbureaus laten doen. Zo blijven we de kennis binnen de ANVS vergroten.