Op 4 november 2016 meldt COVRA dat op 26 oktober 2016 bij het opruimen van een zuurkast een medewerker aan de schoen besmet is geraakt met radioactief materiaal. Als gevolg daarvan is ook de vloer van het laboratorium en een daarbij behorende ruimte op een aantal plaatsen besmet geraakt.
Bij het verplaatsen van een plastic monsterfles in een zuurkast bleek het materiaal verbrokkeld te zijn. De laborant heeft alle materiaal in de zuurkast verzameld en volgens procedure afgevoerd. COVRA heeft vastgesteld dat bij de opruimwerkzaamheden blijkbaar een stukje kunststof (polyetheen) op de vloer is terechtgekomen, waardoor schoen en vloer besmet zijn geraakt.
De besmetting van schoen en vloer is volgens standaard procedures gereinigd c.q. verwijderd.
Als gevolg van het voorval zijn geen emissies naar buiten opgetreden. Het laboratorium is aangesloten op een afzuigsysteem, waarin de aanwezigheid van eventuele radioactieve stoffen in de lucht wordt gesignaleerd. Daarvan blijkt tijdens het voorval geen sprake te zijn geweest. Bovendien is geen besmetting van buitenruimten opgetreden omdat de monitoring van in- en uitgaande personen en goederen goed heeft gefunctioneerd.
De oorzaak van de verbrokkeling van het plastic kon niet worden vastgesteld. Dergelijke gebeurtenissen zijn nooit geheel uit te sluiten. Werkzaamheden aan dit soort voorwerpen worden dan ook in een beschermende omgeving, zoals een zuurkast, uitgevoerd.
COVRA heeft maatregelen getroffen waardoor de kans dat zich opnieuw zo’n voorval voordoet verder wordt verkleind. De plastic monsterflesjes zijn vervangen door glazen flesjes. Inmiddels zijn ook de zuurkasten vervangen door een verbeterd type.
De ANVS heeft het onderzoek naar de oorzaak en de aanpak van het voorval beoordeeld en stelt vast dat het voorval zorgvuldig is behandeld.
De ANVS heeft deze gebeurtenis ingeschaald als INES-niveau 0: niet veiligheidsrelevant. De besmetting van de medewerker (de schoen) was beperkt en besmetting van de omgeving heeft niet plaatsgevonden. De veiligheidsbarriëres om een eventuele besmetting te voorkomen hebben gefunctioneerd.
Toelichting op de late publicatie van het voorval
Het voorval is in 2016 door COVRA tijdig als ‘stralingsincident’ aan de ANVS gerapporteerd en is als zodanig door de ANVS afgedaan. Op basis van een recent uitgevoerde inspectie oordeelt de ANVS, dat het voorval op grond van de Kernenergiewetvergunning van COVRA door de ANVS ook had moeten worden behandeld als een ongewenste gebeurtenis, die op de ANVS-website en in de jaarlijkse storingsrapportage moet worden gepubliceerd. Hierbij wordt aan die verplichting tot publicatie voldaan.