IAEA beoordeelde organisatie PALLAS op verzoek ANVS

Op verzoek van de ANVS bezocht het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) PALLAS in Petten en Alkmaar. Het doel: onderzoeken of PALLAS zich goed houdt aan de IAEA-veiligheidseisen. Na onderzoek geeft het IAEA aan dat de organisatie van PALLAS nauw aansluit bij de IAEA-veiligheidsnormen. Ook gaf het team enkele aanbevelingen.

Het missieteam van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) bezoekt de PALLAS-bouwplaats in Petten.
Beeld: ©NRG PALLAS

Onafhankelijke beoordeling

De veiligheid van een nucleaire installatie begint bij het ontwerp en de bouw van de installatie. Niet alleen het gebouw moet aan allerlei eisen voldoen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de organisatie, deskundigheid en kwaliteit van het werk. De Safety Review-missie van het IAEA beoordeelt al deze veiligheidsaspecten van PALLAS, een nieuwe onderzoeksreactor. Een week lang keek het team van internationale experts met een onafhankelijke blik naar deze aspecten. "Missieteams brengen ervaring mee uit andere landen waar installaties van kunnen leren," vertelt Bernd Keller, ANVS-directeur Bevoegd Gezag. "Dat is enorm waardevol."

PALLAS pakt leerpunten op

In het geval van PALLAS, gaf het IAEA verschillende aanbevelingen en voorstellen mee. Over het ontwerp en de bouw zelf, maar bijvoorbeeld ook over veiligheidsdocumenten, organisatie en trainingsprogramma's. Deze adviezen van het IAEA zorgen ervoor dat veiligheid de benodigde aandacht blijft krijgen. PALLAS gebruikt de inzichten van het IAEA om verbeteringen aan te brengen. De ANVS volgt de voortgang hiervan actief.

Voor medisch gebruik

De PALLAS-onderzoeksreactor moet medische isotopen gaan maken. Ziekenhuizen kunnen deze middelen bijvoorbeeld gebruiken om patiƫnten met kanker te behandelen. De reactor kan ook helpen bij medisch onderzoek. Wanneer de PALLAS-reactor kan opstarten, vervangt deze de bestaande Hoge Flux Reactor. Maar zover is het nog niet. In juni 2024 heeft de aannemer de laatste funderingspalen geplaatst waarop de reactor moet komen. Dat gebeurt in een volgende fase van de bouw.

Meer missies in 2024

In 2024 vinden er 4 missies bij nucleaire installaties plaats. Onder andere bij de Hoge Flux Reactor in Petten en de kerncentrale in Borssele. Deze missies richten zich vooral op de installaties zelf, maar zijn ook altijd nuttig voor de ANVS. "Als toezichthouder blijven we ons altijd ontwikkelen," vertelt Bernd. "De aanbevelingen uit missies en de uitwisseling van kennis en ervaring helpen ons daarbij. Internationaal gebeurt er veel in ons werkveld, dus inzichten van collega's uit het buitenland benutten we graag. Door die te gebruiken verstevigen we de veiligheid in Nederland."