Nucleaire veiligheid in onze buurlanden
Al onze buurlanden hebben nucleaire installaties. Op deze installaties wordt toezicht gehouden door de nationale autoriteiten. De verantwoordelijke autoriteiten publiceren welke meldingen zij van de nucleaire installaties hebben gehad.
België
Er zijn in België 2 kerncentrales: die in Doel en die in Tihange. In Mol staan 3 onderzoeksreactoren. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) houdt toezicht op deze nucleaire installaties. FANC publiceert de gebeurtenissen in België van de afgelopen 12 maanden op hun website. Zij delen die in volgens de International Nuclear and Radiological Event Scale.
Informatieportaal 'Nucleair risico' en nucleair noodplan
België informeert burgers via een publiekscampagne en op de website Nucleair risico. Hierop staat bijvoorbeeld informatie over de nucleaire installaties in België. Maar ook wat de overheid doet bij een stralingsongeval en wat burgers zelf kunnen doen. Op deze website staat ook een verwijzing naar het Belgisch nucleair en radiologisch noodplan.
Duitsland
Sinds 2023 heeft Duitsland geen operationele kernreactoren meer. Er zijn wel 6 onderzoeksreactoren, verspreid over meerdere locaties. De deelstaten (Länder) houden hier toezicht op uit naam van het federale ministerie van Milieu, Natuurbescherming, Nucleaire veiligheid en Consumentenbescherming (BMUV). Het Federaal Bureau voor het Veilig Beheer van Radioactief Afval (BASE) publiceert de gebeurtenissen bij de kerncentrales op hun website.
Informatieportaal 'Sicherheit in der Kerntechnik'
De bond en de deelstaten in Duitsland hebben het gezamenlijk informatieportaal 'Sicherheit in der Kerntechnik' opgezet. Via dit portaal informeren zij burgers over hun activiteiten op het gebied van nucleaire veiligheid.
Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk staan 15 kernreactoren verspreid over meerdere locaties. De Office of Nuclear Regulation (ONR) houdt hier toezicht op. Zij publiceren ook kwartaalverslagen van gebeurtenissen.
