Handhavingsbesluit tandartspraktijk in Wervershoof

De ANVS heeft een tandartspraktijk in Wervershoof op 11 april 2024 een last onder dwangsom opgelegd. Toen we deze praktijk controleerden was er geen autorisatie voor de röntgentoestellen in de praktijk. Een autorisatie is bijvoorbeeld een vergunning.

Last onder dwangsom van 4.000 euro

De last onder dwangsom houdt in dat de praktijk 4.000 euro moet betalen als er bij een volgende inspectie weer geen autorisatie is. Totdat er een geldige autorisatie is, mag de praktijk geen röntgentoestellen gebruiken.

Omdat het de 2e keer is dat deze eigenaar in overtreding is, leggen we een zwaardere maatregel op. Deze maatregel is gebaseerd op onze toezichts- en interventiestrategie. In 2022 beging de eigenaar een vergelijkbare overtreding in een andere eigen praktijk.

Publicatie handhavingsbesluit na bezwaartermijn

We publiceren een handhavingsbesluit minimaal 6 weken nadat deze is ingegaan. Dat doen we omdat de organisatie eerst nog bezwaar kan maken tegen een maatregel. In dit geval heeft de praktijkeigenaar geen bezwaar gemaakt tegen de last onder dwangsom.

Autorisatie nodig voor veilig werken met röntgenstraling

Tandartsen gebruiken röntgentoestellen voor diagnostiek en behandelingen. Dit moet veilig en deskundig gebeuren. Aan het gebruik van röntgenstraling zitten namelijk risico’s voor mens en milieu. Tandartsen zijn daarom verplicht om een autorisatie aan te vragen bij de ANVS.

Bij een aanvraag toetsen we bijvoorbeeld of er voldoende deskundige medewerkers betrokken zijn. Ook moet een tandarts laten zien hoe hij zorgt voor de jaarlijkse controle van röntgentoestellen.