Beeld: ©ANVS

Netwerkdagspecial nieuwsbrief ANVS, februari 2020

Op 28 november 2019 organiseerde de ANVS haar tweede netwerkdag in het LEF Future Center in Utrecht. Na afloop van de netwerkdag vulden 37% van de deelnemers een evaluatieformulier in. In de netwerkdagspecial van de ANVS-nieuwsbrief vindt u onder andere de resultaten van de evaluatie, een fotoverslag en de opbrengsten van een aantal workshops.

Inhoudsopgave:

Speels en serieus

Op 28 november jongstleden hielden we met de ANVS onze tweede netwerkdag. De eerste, in september 2018, stond in het teken van onze wettelijke verankering als Zelfstandig Bestuursorgaan een maand eerder. Dat was een feestje. Zou deze netwerkdag weer een feestje worden?

Speels en serieus

Beeld: ©ANVS

Feedback van de deelnemers

Na afloop van de netwerkdag ontvingen alle deelnemers een digitaal evaluatieformulier. Van alle deelnemers (uitgezonderd de ANVS-ers) heeft 37% deze ingevuld, waarvoor dank! Hier leest u in een kort overzicht een aantal resultaten.

Feedback van de deelnemers

Beeld: ©ANVS

Fotoverslag

Op donderdag 28 november 2019 ging de ANVS met haar stakeholders in gesprek tijdens haar tweede netwerkdag. Het thema ‘Eerlijk over risico’s’, liep als rode draad door deze dag. Dit fotoverslag geeft een impressie.

Fotoverslag

Beeld: ©ANVS / Arenda Oomen

Het tweede leven van radioactief afval

De zeer diverse groep beschreef het ideale 'tweede leven' van radioactief afval en een mogelijke weg er naartoe. Vervolgens beschreef men de meest onwenselijke situatie en hoe we daar mogelijk terecht kunnen komen. Ook werd gevraagd om de eventuele ongelukken die op beide wegen kunnen optreden te noteren. De bevindingen liepen behoorlijk uiteen.

Het tweede leven van radioactief afval

Beeld: ©ANVS

Veiligheidscultuur vanzelfsprekend

Is struikelen over een deurdorpel of je snijden aan papier meldingswaardig? En hoe vind je de balans tussen het openbaar maken van fouten of incidenten en het behouden van openheid en vertrouwen? Is het altijd nodig om veiligheidsrisico’s te benoemen? Zomaar een paar vragen die gesteld werden tijdens de workshop “Veiligheidscultuur vanzelfsprekend”.

Veiligheidscultuur vanzelfsprekend

Beeld: ©ANVS

Transparantie - The house of trust

De gevarieerde groep deelnemers - van vergunninghouder tot crisispartner en van branchevereniging tot NGO - aan deze workshop ging op reis met eindbestemming “The house of trust”. Hoe kan transparantie bijdragen aan het vertrouwen in nucleaire veiligheid? Voor de meeste deelnemers gold aan het begin enige scepsis over het onderwerp.

Transparantie - The house of trust

Beeld: ©ANVS

Voor en door stralingsadviseurs

De onderwerpen die tijdens deze workshops werden besproken waren zeer divers. Het ging over onder meer: zijn de uitvoerende partijen die röntgenopnamen maken zich wel bewust van de risico’s? Hoe wordt er gehandhaafd bij (paarden)dierenartsen, waar deze opnamen worden gemaakt? Ook volgde een discussie over de invulling van het takenpakket van een stralingsbeschermingsadviseur. Ben je slechts  een adviseur die formulieren invult of geef je bijvoorbeeld ook ongevraagd advies?

Voor en door stralingsadviseurs

Beeld: ©ANVS

Vertrouwen vraagt meer dan zonlicht alleen

“Zonlicht is het beste ontsmettingsmiddel” zei één van de leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof Louis Brandeis, ruim honderd jaar geleden. Onder de fel schijnende zon blijft niets verborgen en zullen misstanden zoals corruptie, machtsmisbruik en ongelijke behandeling van burgers letterlijk als sneeuw voor de zon wegsmelten.

Vertrouwen vraagt meer dan zonlicht alleen

Beeld: ©ANVS