Peregrion Leiden mag onderzoek doen met radioactieve stoffen

Peregrion mag onderzoek doen met radioactieve stoffen en toestellen waarbij straling vrijkomt. Dat doen ze op de Zernikedreef 9 in Leiden. In onze vergunning staat hoe dit veilig moet. Tot en met 12 maart 2025 kunnen belanghebbenden in beroep gaan tegen de vergunning.

toestel om radioactief koolstof te meten
Beeld: ©Peregrion / Peregrion
Een van de toestellen die Peregrion gebruikt om de hoeveelheid radioactief koolstof te meten in monstermaterialen.

Onderzoek van monsters

Peregrion onderzoekt monstermaterialen in haar laboratorium. Dat zijn kleine hoeveelheden van een vaste stof of vloeistof. Bijvoorbeeld lichaamsmateriaal of lichaamsvocht. Zo kan Peregrion onder andere onderzoeken hoe snel het lichaam medicijnen verwerkt. Door onderzoek met menselijk materiaal zijn er minder dierproeven nodig om medicijnen te testen.

Meten van hoeveelheid radioactief koolstof

Peregrion heeft kleine hoeveelheden radioactief koolstof (C-14) nodig voor dit onderzoek. Het bedrijf gebruikt speciale toestellen om metingen te doen. Ze meten hiermee hoeveel C-14 in de monsters zit. Dat kan al bij zeer kleine hoeveelheden.

Peregrion moet mens en milieu beschermen

Peregrion moet voor de vergunning aantonen dat ze veilig omgaat met radioactieve stoffen. Als het bedrijf deze toestellen gebruikt dan komt er straling vrij. Die hoeveelheid blijft ruim onder wat wettelijk is toegestaan en heeft daardoor geen gevolgen voor de gezondheid van mensen.

Peregrion moet voor de vergunning voorzorgsmaatregelen nemen om haar medewerkers te beschermen. Het bedrijf moet ook een plan maken om radioactieve stoffen veilig op te slaan en af te voeren. Zo is het veilig voor mensen in de omgeving en voor het milieu.

Zelfstandige organisatie met eigen vergunning

TNO Leiden doet dit soort onderzoek al op deze locatie. Peregrion was voorheen een onderdeel van TNO Leiden. Peregrion gaat nu als zelfstandige organisatie verder op dezelfde locatie. Daarom heeft zij een eigen vergunning nodig.

Zienswijze over genetisch gemodificeerde organismen niet voor ANVS

De Omgevingsdienst heeft gereageerd op onze ontwerpvergunning van 22 november 2024. De Omgevingsdienst reageert op de vergunning die deze locatie heeft om met genetisch gemodificeerde organismen te werken.

Deze zienswijze is niet voor de ANVS bedoeld. Wij geven alleen een vergunning af voor onderzoek met radioactief koolstof en toestellen waarbij straling vrijkomt. We passen onze vergunning daarom niet aan. De zienswijze en onze reactie daarop vindt u in de vergunning.

In beroep gaan kan tot en met 12 maart 2025

Bent u belanghebbende en raakt onze vergunning u dus direct? Dan kunt u tot en met 12 maart 2025 in beroep gaan tegen de vergunning. Dat kan ook als u redelijkerwijs niet kan worden aangerekend dat u eerder geen zienswijze opstuurde. Dat kon tot en met 3 januari 2025.

Meer weten?

Lees de officiële bekendmaking in de Staatscourant.