Werkafspraken IGJ en ANVS over toezicht op straling

De zorg gebruikt ioniserende straling om patiënten te onderzoeken en te behandelen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) let daarbij op de veiligheid van deze patiënten. De ANVS bewaakt en bevordert de stralingsbescherming in de sector. Om elkaar te versterken in het toezicht, hebben IGJ en ANVS werkafspraken gemaakt. Op 31 oktober ondertekenden we die afspraken.

Beeld: ©ANVS
Henk de Groot (l), hoofdinspecteur Curatieve Zorg, Geneesmiddelen en Medische Technologie bij IGJ en Bernd Keller (r), directeur Bevoegd Gezag bij de ANVS ondertekenden de werkafspraken op 31 oktober

Straling verschillend gebruikt

De zorg gebruikt ioniserende straling voor de diagnostiek (het opsporen) en behandelen van ziekten. Ziekenhuizen gebruiken bijvoorbeeld radioactieve stoffen bij de behandeling van kanker. Tandartsen gebruiken dan weer straling om röntgenfoto’s van iemands gebit te maken. Patiënten hebben hier voordeel bij, maar mogen niet onnodig met straling in aanraking komen.

Veiligheid van patiënten, bevolking en milieu

De IGJ en de ANVS houden allebei toezicht op het gebruik van straling in de zorg. Worden wetten en regels goed nageleefd en is het dus veilig? IGJ let daarbij op patiëntveiligheid. De ANVS let erop dat de bevolking en het milieu maximaal tegen straling zijn beschermd.

Onze inspecteurs kijken bijvoorbeeld naar de bescherming van bezoekers in ziekenhuizen. Of naar de manier waarop een organisatie omgaat met radioactief afval. Slaan ze dat veilig op en voeren ze het veilig af?

Completer toezicht

In de praktijk zijn er veel raakvlakken tussen de IGJ en de ANVS. Inspecteurs van beide organisaties werken al weleens samen. De werkafspraken gaan ervoor zorgen dat we die samenwerking verder kunnen versterken.

We hebben bijvoorbeeld afgesproken dat we elkaar op de hoogte houden wanneer we inspectiebezoeken uitvoeren in de zorgsector. Vervolgens kunnen we ervoor kiezen om gezamenlijk op inspectie te gaan. Of om resultaten uit te wisselen. Verder kunnen we in incidenten met ioniserende straling samen optrekken.