Hoge Flux Reactor in Petten ligt tijdelijk stil

De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten is na een normale onderhoudsstop niet opgestart. Dat komt door een vervormde leiding boven het reactorvat. NRG PALLAS heeft ons laten weten deze leiding eerst te willen herstellen. Wij houden hier toezicht op in het belang van de nucleaire veiligheid. Er zijn geen gevolgen voor mens en milieu.

Overleg over gevolgen

De HFR is een onderzoeksreactor waarmee NRG PALLAS onder meer medische isotopen maakt. Deze medische isotopen worden gebruikt voor diagnose en behandeling van kanker en hart- en vaatziekten. De tijdelijke stop van de reactor heeft invloed op de productie van medische isotopen. NRG PALLAS is in overleg met Nuclear Medicine Europe (NMEU) over het beperken van de gevolgen hiervan voor ziekenhuizen en patiƫnten.

Onderhoud aan leiding

NRG PALLAS heeft de ANVS verteld over een vervormde leiding. Die was al eerder ontdekt, maar NRG PALLAS heeft vastgesteld dat de vervorming van de leiding is toegenomen. Het is nog niet gelukt om dit te verhelpen.

Daarom heeft NRG PALLAS besloten om de reactor op 10 oktober nog niet op te starten, zodat verder onderhoud van de leiding mogelijk is. Onze inspecteurs houden toezicht tijdens de onderhoudsperiode. Zij beoordelen ook de werkzaamheden aan de leiding.

Toestemming ANVS nodig

Om de reactor weer op te starten, heeft NRG PALLAS onze toestemming nodig. Deze toestemming geven wij alleen als NRG heeft aangetoond dat de HFR weer veilig kan draaien. Daarbij denken we ook aan de zorgen die patiƫnten en behandelaars mogelijk hebben.

Daarom zullen wij onze beoordelingen en inspecties zorgvuldig maar ook zo snel mogelijk uitvoeren. Zo nodig zetten wij extra mensen in. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de reactor weer kan opstarten.