Reageer op uitleg over onze werkwijze en voorwaarden bij verlenen van vergunningen

Wij horen graag wat u vindt van onze uitleg over de werkwijze en voorwaarden bij het verlenen van vergunningen vanuit de ANVS. De uitleg hierover staat in onze nieuwe Handreiking vergunningverlening ANVS. Tot en met 3 november 2024 kunt u op die uitleg reageren via internetconsultatie.nl.

Vergunningen voor nucleaire techniek, stralingstoepassingen en transport

In de Handreiking vergunningverlening ANVS leest u hoe wij vergunningen verlenen. Deze vergunningen hebben bedrijven en organisaties nodig om nucleaire technieken en stralingstoepassingen te mogen gebruiken. Bijvoorbeeld om een kerncentrale te bouwen, radioactieve stoffen te vervoeren of röntgentoestellen te gebruiken. Wij verlenen deze vergunningen op basis van wetten en regels op grond van de Kernenergiewet.

Bijgewerkte én uitgebreide handreiking

De handreiking is een nieuwe naam voor een aangepaste versie van het Vergunningenbeleid ANVS uit 2019. Vernieuwing was nodig, omdat er nieuwe wet- en regelgeving in werking is getreden, bijvoorbeeld de Omgevingswet die sinds 1 januari 2024 geldt. Maar ook omdat er binnen de nucleaire sector en stralingstoepassingen ontwikkelingen zijn met nieuwe technieken.

Daarnaast hebben we extra onderwerpen uitgewerkt die eerder nog niet in de handreiking stonden. We zeggen bijvoorbeeld meer over de rol van beveiliging in onze vergunningverlening. Net als over hoe wij in vergunningverlening omgaan met het beheer van radioactief afval. Hierdoor geeft de handreiking een completer beeld en is deze nog beter bruikbaar.

Anders omgaan met kennisgevingen

Verder hebben we ons publicatiebeleid aangepast. We plaatsen niet langer standaard een kennisgeving in de Volkskrant bij nucleaire vergunningen. Maar we kijken per vergunning wat de beste manier is om de kennisgeving te delen. Zo kiezen we bij wijzigingen met beperkte gevolgen voor het milieu in een nucleaire vergunning, eerder voor plaatselijke en regionale kranten. Bij een grote nucleaire vergunning, bijvoorbeeld de oprichting van een nieuwe nucleaire  installatie, zetten we de kennisgeving in ieder geval ook in 1 of meerdere landelijke kranten.

Vanaf 1 januari 2025 leggen we ook vergunningaanvragen voor nucleaire installaties apart ter inzage. Dit doen we naast de terinzagelegging van de ontwerpvergunning en de definitieve vergunning.

Reageer tot en met 3 november

Tot en met 3 november kunt u via Internetconsultatie.nl reageren op de Handreiking vergunningverlening ANVS. Vragen waarop wij graag antwoord krijgen, zijn:

  • Vindt u dat we duidelijk genoeg uitleggen hoe wij vergunningen verlenen? 
  • Mist u onderwerpen?
  • Specifiek horen we graag of u nog vragen heeft over de onderwerpen waarvoor de ANVS eigen uitvoeringsbeleid heeft gemaakt. Bijvoorbeeld over de manier waarop we laten weten dat we een vergunning gaan verlenen. Een overzicht van deze onderwerpen vindt u in de tekst op Internetconsultatie.nl.

Aanpassen na reacties

Na 3 november gaan wij de reacties verwerken. De handreiking passen we waar nodig dan ook aan en publiceren we op onze website. Daarbij laten we zien welke reacties we hebben gehad en hoe we daarmee om zijn gegaan.