Denk mee over de ANVS-verordening nucleaire drukapparatuur en beveiliging

De ANVS gaat regels rondom nucleaire drukapparatuur en beveiliging in een ANVS-Verordening opnemen. Dit heeft te maken met wijzigingen in regelgeving. Deze wijzigingen maken het mogelijk bepaalde onderdelen in een ANVS-verordening te regelen. De regels voor nucleaire drukapparatuur en beveiliging staan nu nog in 2 ministeriële regelingen. Ze worden nu verplaatst naar een ANVS-Verordening. De bedoeling is om de inhoud van de geldende regels niet te wijzigen. U kunt tot en met 28 oktober 2024 reageren op alle onderdelen van deze verordening.

Smartphone

Drukapparatuur zorgt voor nucleaire veiligheid

Nucleaire drukapparatuur zorgt voor de nucleaire veiligheid van kerninstallaties. Deze apparatuur zit in kerncentrales. Bijvoorbeeld in het reactorvat of bij leidingen die onder (hoge) druk kunnen staan.

Welke regels komen in de ANVS-Verordening?

In de ANVS-Verordening komen technische en organisatorische regels over nucleaire drukapparatuur en over de beveiliging van nucleaire installaties en splijtstoffen. De verordening bevat ook regels voor de beveiliging van het transport van splijtstoffen en radioactieve bronnen.

Regels wijzigen op 2 punten

Zoals hierboven vermeld, blijven de regels op hoofdlijnen hetzelfde. Er zijn wel 2 wijzigingen:

  1. Een keuringsinstelling voor nucleaire drukapparatuur krijgt voortaan een vergunning voor 5 jaar; dat was 2 jaar. Dit bevordert de uitvoering en vermindert de regeldruk.
  2. Alle betrokkenen rondom het transport van bepaalde radioactieve stoffen moeten beveiligingsmaatregelen met elkaar afstemmen. Dit is nodig in verband met internationale regels.

Voor wie zijn de regels bedoeld?

De regels zijn bedoeld voor vergunninghouders. Maar ook voor iedereen die betrokken is bij de bouw of het onderhoud van nucleaire installaties. Bovendien zijn ze bedoeld voor vergunninghouders die handelingen verrichten met splijtstoffen, ertsen of radioactieve stoffen of verantwoordelijk zijn voor het transport daarvan.

Hoe kunt u meedenken?

U kunt via de website internetconsultatie.nl tot en met 28 oktober 2024 reageren op alle onderdelen van de ANVS-Verordening en de toelichting.