Pro Rotating krijgt toestemming voor onderhoud pompen met natuurlijke radioactiviteit

Pro Rotating B.V. mag onderdelen van installaties waarin natuurlijke radioactiviteit zit, onderhouden en schoonmaken. De ANVS heeft een vergunning verleend voor 2 locaties: de eigen locatie van Pro Rotating (Laanweg 12, Spijkenisse) en bij Bakker Repair B.V. (Ringerstraat 2, Sliedrecht). Tot en met 8 november kunnen belanghebbenden in beroep gaan tegen onze vergunning.

gaswinningslocatie
Beeld: ©ANVS

Natuurlijke radioactieve stoffen in pompen

Pro Rotating onderhoudt vooral pompen die vloeibaar aardgas (liquefied natural gas) naar installaties pompen. Ook maakt het bedrijf deze pompen schoon. Installaties zetten het vloeibare aardgas om in gewoon gas voor dagelijks gebruik. Omdat er natuurlijke radioactieve stoffen in aardgas voorkomen, kunnen deze in (onderdelen van) de pompen belanden. Om die te onderhouden en schoon te maken is een vergunning nodig.

Mens en milieu beschermen

Voor de vergunning moet Pro Rotatinglaten zien dat ze veilig omgaan met de radioactieve stoffen. Ze moeten bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen nemen om hun onderhoudsmonteurs te beschermen. Die moeten onder andere persoonlijke beschermingsmiddelen dragen tijdens hun werk. Ook heeft Pro Rotatingeen plan gemaakt om radioactieve stoffen veilig op te slaan en af te voeren. Zo komen de stoffen niet in de omgeving terecht.

Beroep indienen kan tot en met 8 november

Bent u belanghebbende en raakt onze vergunning u dus direct? Dan kunt u tot en met 8 november 2024 in beroep gaan tegen onze vergunning. Dat kan ook als u redelijkerwijs niet kan worden aangerekend dat u eerder geen zienswijze indiende. Een zienswijze indienen kon tot en met 31 juli, maar we hebben geen zienswijzen ontvangen.

Meer weten?

Lees de officiële bekendmaking in de Staatscourant.Of kijk op onze site voor meer informatie over natuurlijke radioactiviteit bij olie- en gaswinning.