HVC Polanen Monster krijgt toestemming voor handelingen met radioactieve stoffen
HVC Aardwarmte Polanen B.V. mag in Monster handelingen met natuurlijke radioactieve stoffen uitvoeren. Het bedrijf zal dat doen op een nieuwe productielocatie voor aardwarmte aan de Madeweg 43. De ANVS heeft hier een vergunning voor verleend. Tot en met 18 oktober 2024 kunnen belanghebbenden in beroep gaan tegen deze vergunning.
Natuurlijke radioactieve stoffen in opgepompt water
HVC Aardwarmte Polanen B.V. (hierna HVC) gebruikt op de locatie in Monster een geothermische installatie. Deze haalt warm water uit de diepe ondergrond naar boven, bijvoorbeeld om kassen mee te verwarmen. Wanneer HVC het warme water oppompt, kunnen er kleine hoeveelheden natuurlijke radioactieve stoffen meekomen. Deze kunnen zich verzamelen in onderdelen en filters van de installatie, waardoor die radioactief worden. Daarom moet HVC van de ANVS stralingsbeschermingsmaatregelen nemen.
HVC moet veiligheid garanderen
HVC moet voor de veiligheid van werknemers van de installatie zorgen. Net als voor de veiligheid van de omgeving. Daarom moet het bedrijf bijvoorbeeld:
- Betonblokken plaatsen om de plek af te schermen waar warm water wordt opgepompt
- Hekken plaatsen om ervoor te zorgen dat niet iedereen toegang heeft
- Afval met radioactieve stoffen in een speciale bergplaats opslaan
- Radioactieve onderdelen en instrumenten laten schoonmaken door een speciaal bedrijf
- Radioactief afval binnen 2 jaar laten afvoeren naar een afvalverwerker die hiermee om kan gaan. Bij HVC is dat meestal Mineralz Maasvlakte B.V.
Beroep indienen kan tot en met 18 oktober
Bent u belanghebbende en raakt onze vergunning u dus direct? Dan kunt u tot en met 18 oktober 2024 in beroep gaan tegen onze vergunning. Dat kan ook als u redelijkerwijs niet kan worden verweten dat u eerder geen zienswijze indiende. Een zienswijze indienen kon tot en met 31 juli, maar we hebben geen zienswijzen ontvangen.
Als u in beroep gaat, stuurt u een beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat kan bijvoorbeeld per post of via het digitale loket van de Raad van State. U kunt ook een verzoek om voorlopige voorziening aanvragen. Dit zorgt ervoor dat de vergunning nog niet in werking treedt totdat uw verzoek is afgehandeld.
Meer weten?
Lees de officiële bekendmaking in de Staatscourant.