Nieuwe handreiking voor overdragen nucleaire vergunningen

De ANVS heeft de Handreiking artikel 70 Kernenergiewet voor nucleaire inrichtingen gepubliceerd. Hierin vertellen we wanneer een verleende Kernenergiewetvergunning aan een andere organisatie mag worden overgedragen. Daar geven we alleen toestemming voor als de nieuwe partij deskundig, betrouwbaar en financieel gezond is. Zo bewaken we de nucleaire veiligheid.

Duidelijkheid over de aanpak

Handreikingen zijn informatieve documenten van de ANVS. We beschrijven hierin hoe we naar bepaalde onderwerpen kijken. Ook vertellen we erin hoe wij de wet vertalen naar de praktijk. In de Handreiking artikel 70 Kernenergiewet voor nucleaire inrichtingen staat:

  • hoe de ANVS precies omgaat met de overdracht van een Kernenergiewetvergunning;
  • aan welke eisen de (nieuwe) vergunninghouder moet voldoen bij de overdracht van een vergunning;
  • uitleg over de begrippen ‘deskundigheid’, ‘betrouwbaarheid’ en ‘solvabiliteit’ (financiële gezondheid) bij zo’n overdracht.

Met deze handreiking willen we open zijn en organisaties ondersteunen. Zodat zij weten hoe wij werken als ze een verzoek sturen voor de overdracht van een vergunning.

Beoordeling van de nieuwe organisatie

Als een organisatie een Kernenergiewetvergunning overdraagt aan een andere, verandert de (persoon van de) vergunninghouder. De Kernenergiewetvergunning zelf verandert niet: die is al eerder goedgekeurd en verleend. Daardoor kan de vergunning worden overgedragen, zonder dat er een nieuw vergunningstraject nodig is. Bij een overdracht beoordelen we dus de nieuwe vergunninghouder. Denken wij dat deze organisatie goed voor de nucleaire veiligheid kan zorgen?

Veiligheid voorop

Doordat handreikingen ondersteuning kunnen geven in de praktijk, dragen ze bij aan de veiligheid. Maar handreikingen zijn niet wettelijk bindend: wat erin staat is dus niet verplicht. Vergunninghouders kunnen onze handreiking dus precies volgen om voor nucleaire veiligheid te zorgen. Maar ze kunnen soms ook een andere aanpak of oplossing voorstellen. Zolang ze maar duidelijk maken dat zo’n voorstel voor een veilige situatie zorgt. Dat blijven wij beoordelen.