ANVS geeft toestemming voor overdracht vergunningen NRG en PALLAS

NRG en PALLAS zijn van plan om samen te gaan. Van de ANVS mogen zij hun vergunningen meenemen naar dit nieuwe bedrijf. Het nieuwe bedrijf zet de bestaande activiteiten van beide bedrijven voort. NRG maakt bijvoorbeeld medische isotopen voor de behandeling van kanker. Tegen ons besluit kunt u tot en met 25 september 2024 bewaar maken.

Beeld: ©ANP / ANP
Luchtfoto van het terrein in Petten waar onder andere de Hoge Flux Reactor van NRG en de bouwplaats van de PALLAS-reactor op staan.

Vergunningen die er al zijn

NRG heeft een vergunning voor de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten.  Dit is een onderzoeksreactor die nu al medische isotopen maakt. NRG heeft ook een vergunning voor overige installaties, zoals een opslag voor radioactief afval. PALLAS heeft een vergunning voor de bouw van een nieuwe onderzoeksreactor in Petten. Deze reactor gaat de HFR vervangen. De bouw van de nieuwe PALLAS-reactor is inmiddels begonnen.

Nucleaire veiligheid is beschermd

Wij hebben in onze beoordeling gekeken of de nucleaire veiligheid bij het nieuwe bedrijf in goede handen is. Daarbij hebben we naar 3 zaken gekeken. Ten eerste of er voldoende deskundigheid aanwezig is. Ten tweede of de organisatie betrouwbaar is. Ten derde of er voldoende geld is om de nucleaire installaties veilig te bedrijven. Ons oordeel is dat dat in alle 3 de gevallen zo is. Daarom hebben we in ons besluit nu toestemming gegeven voor de overdracht van de vergunningen.

Bezwaar maken tot en met 25 september 2024

Belanghebbenden kunnen tot en met 25 september bezwaar maken tegen ons besluit met een bezwaarschrift. In dit bezwaarschrift moeten een handtekening, datum, naam en adres van de indiener staan. Ook moet erin staan waarom de indiener bezwaar maakt tegen dit besluit.

Stuur het bezwaarschrift naar:

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Zet op de envelop dat het om een bezwaar gaat.