Ontwerpvergunning Pro Rotating voor onderhoud pompen met natuurlijke radioactiviteit

De ANVS is van plan om Pro Rotating B.V. een vergunning te verlenen. Het bedrijf mag dan onderdelen van installaties onderhouden en schoonmaken, waarin natuurlijke radioactiviteit zit. Pro Rotating wil dat doen op 2 plekken: op de eigen locatie (Laanweg 12, Spijkenisse) en bij Bakker Repair B.V. (Ringerstraat 2, Sliedrecht). In onze ontwerpvergunning staat hoe dit veilig moet. Tot en met 18 september 2024 kan iedereen op deze ontwerpvergunning reageren.

Natuurlijke radioactieve stoffen in pompen

Pro Rotating onderhoudt vooral pompen die vloeibaar aardgas (liquefied natural gas) naar installaties pompen. Ook maakt het bedrijf deze pompen schoon. Installaties zetten het vloeibare aardgas om in gewoon gas voor dagelijks gebruik. Omdat er natuurlijke radioactieve stoffen in aardgas voorkomen, kunnen deze in onderdelen van installaties belanden. Om die te onderhouden en schoon te maken is een vergunning nodig.

Mens en milieu beschermen

Om de vergunning te krijgen, moet Pro Rotating laten zien dat ze veilig omgaan met de radioactieve stoffen. Ze nemen bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen om hun onderhoudsmonteurs te beschermen. Die moeten bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsmiddelen dragen tijdens hun werk. Ook maakte Pro Rotating een plan voor het veilig opslaan en afvoeren van de radioactieve stoffen. Zo komen de stoffen niet in de omgeving terecht.

Reageren tot en met 18 september

U kunt de ontwerpvergunning voor Pro Rotating tot en met 18 september 2024 bekijken. Als u na het lezen opmerkingen heeft over deze ontwerpvergunning, dan kunt u via een zienswijze reageren.

Reageren kan op 3 manieren:

  1. Per e-mail: stuur uw mail naar Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl en zet ‘Zienswijze ontwerpvergunning Pro Rotating in de onderwerpregel van uw e-mail.
  2. Schriftelijk: stuur een brief naar de ANVS Zienswijze ontwerpvergunning Pro Rotating, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.
  3. Telefonisch: bel met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen via (088) 489 05 00. U kunt hier terecht van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 17.00 uur.

Antwoord in definitieve vergunning

Wij reageren op de zienswijzen als we een definitief besluit nemen over de vergunningaanvraag van Pro Rotating. We zetten de zienswijzen en onze reactie erop in ons definitieve vergunningsbesluit. Dit besluit publiceren we ook weer op onze website. Als u een zienswijze heeft ingediend, kunt u ook een link naar de definitieve vergunning krijgen. Geef dan wel in uw zienswijze aan dat u dat wilt.

Meer weten?

Lees de officiële bekendmaking in de Staatscourant. Of kijk op onze site voor meer informatie over natuurlijke radioactiviteit bij olie- en gaswinning.