IAEA ziet duidelijke verbeteringen bij Hoge Flux Reactor

Op verzoek van de ANVS bezocht het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. Deze reactor maakt onder andere isotopen voor medische toepassingen, bijvoorbeeld voor de diagnose en behandeling van verschillende kankersoorten. Van 3 tot en met 4 juli beoordeelde het IAEA-team of de aanbevelingen uit 2022 zijn opgepakt. In 8 van de 9 gevallen is dat zo. Het IAEA noemt dit een "aanzienlijke verbetering".

Het missieteam poseert tijdens afsluitende bijeenkomst van het vervolg op de CSO-missie in 2024.
Beeld: ©NRG PALLAS

Focus op veroudering

Het IAEA bezocht de HFR als vervolg van de Continued Safe Operation-missie (CSO-missie) uit 2022. Bij deze CSO-missiestaat centraal of het verouderingsbeheer van de HFR goed aansluit bij de IAEA veiligheidseisen. Vergunninghouder NRG-PALLAS moet bijvoorbeeld laten zien dat de verschillende onderdelen van de reactor nog goed zijn. Of dat de onderdelen op tijd vervangen zijn. Deze processen beschrijft NRG-PALLAS in verschillende documenten. Het IAEA heeft deze documenten bekeken. Ook voerde het IAEA-team gesprekken met het personeel en het management.

Onderhoud heeft aandacht nodig

NRG-PALLAS heeft volgens het IAEA voor verschillende verbeteringen gezorgd. Zo zijn er nu nieuwe trainingen voor medewerkers. Bijvoorbeeld een training waarmee medewerkers leren herkennen wanneer ze delen van de reactor moeten vervangen.

De enige IAEA-aanbeveling die NRG-PALLAS nog niet helemaal heeft uitgevoerd, draait om controles tijdens onderhoud. Als NRG-PALLAS onderhoud uitvoert, moeten er duidelijke kwaliteitseisen zijn voor onderdelen en systemen. Zodat NRG-PALLAS kan bepalen wanneer een onderdeel nog goed genoeg is en wanneer niet meer. Deze eisen moeten ze breed toepassen en zorgvuldig blijven gebruiken. NRG-PALLAS pakt deze aanbeveling op. Wij monitoren de voortgang actief.

Missies helpen veiligheid

In de vergunning van de HFR staat dat er regelmatig internationale missies moeten plaatsvinden. Zulke missies helpen installaties om de nucleaire veiligheid te verbeteren. Dat komt door de kennis en ervaringen uit het buitenland die de missieteams meenemen naar een installatie. Als toezichthouder gebruiken wij de ideeën van missieteams ook graag om ons te blijven ontwikkelen.

In 2024 vinden er in Nederland 4 missies bij verschillende nucleaire installaties plaats. Onder andere bij de kerncentrale in Borssele.