Wijziging vergunning Vrije Universiteit Amsterdam

De ANVS wijzigt de vergunning van de Vrije Universiteit Amsterdam (hierna Stichting VU) op een aantal punten. Dat is bijvoorbeeld nodig door een uitbreiding van de locatie De Boelelaan in Amsterdam. Stichting VU wil onder andere het aantal laboratoria uitbreiden waar zij radioactieve stoffen gebruikt. Tot en met 30 augustus kunnen belanghebbenden in beroep gaan tegen onze gewijzigde vergunning.

Laboratorium
Beeld: ©ANVS
De wijziging van de vergunning geldt voor Stichting VU, Stichting Amsterdam UMC en B.V. Cyclotron Vrije Universiteit. In deze tekst gebruiken we verder Stichting VU als naam van de vergunninghouder.

Verplaatsen radioactieve bronnen en toestellen naar een ander gebouw

De radioactieve bronnen en toestellen worden gebruikt in laboratoria op De Boelelaan 1081 in het W&N-gebouw. Stichting VU verhuist deze toestellen en bronnen naar De Boelelaan 1100. Deze locatie maakt nog geen deel uit van de vergunning van Stichting VU. Door deze verhuizing verandert de grens van het terrein in de vergunning vanuit de ANVS. Stichting VU heeft moeten aantonen dat de bronnen en toestellen op de nieuwe locatie veilig zijn voor de omgeving en het milieu.

Uitbreiding laboratoria kan veilig

Stichting VU heeft verder een uitbereiding aangevraagd van het aantal laboratoria met radioactieve stoffen. We hebben geoordeeld dat dit veilig kan binnen de bestaande voorschriften in de vergunning.

Toestemming voor andere registratie splijtstoffen

Stichting VU gebruikt splijtstoffen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Ze moeten precies bijhouden hoeveel splijtstof ze hebben. Voor deze vergunning hebben ze een wijziging aangevraagd in de manier waarop de splijtstoffen worden genoteerd in de vergunning.

Geen reacties op de ontwerpvergunning

Van 22 mei tot en met 2 juli 2024 kon iedereen reageren op de ontwerpvergunning. Er zijn geen zienswijzen binnengekomen.

Beroep indienen kan tot en met 30 augustus 2024

Als u het niet eens bent met ons besluit kunt u tot en met 30 augustus 2024 in beroep gaan. U kunt beroep indienen als u belanghebbende bent. Dat betekent dat ons besluit om deze vergunning te verlenen u direct raakt. U kunt ook in beroep gaan als u eerder een reactie (zienswijze) hebt ingediend. Of als u redelijkerwijs niet kan worden verweten dat u geen zienswijze had ingediend.

Als u in beroep gaat, kunt u ook een verzoek tot voorlopige voorziening aanvragen. Dit zorgt ervoor dat de vergunning nog niet in werking treedt totdat uw verzoek is afgehandeld.

Op 2 manieren beroep indienen

Dien uw beroepschrift of verzoek in bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat kan op 2 manieren:

  1. Online: als u burger bent, kunt u met uw DigiD inloggen bij het digitale loket van de Raad van State daar uw beroepschrift indienen.
  2. Per post: stuur uw beroepschrift naar Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Meer weten?

Lees de officiële bekendmaking in de Staatscourant.