Inspraak mogelijk voor vergunning Ennatuurlijk voor handelingen met natuurlijke radioactiviteit

De ANVS is van plan Ennatuurlijk Aardwarmte Holding B.V. toestemming te geven voor handelingen met natuurlijke radioactiviteit op meerdere locaties in de gemeentes Hollandse Kroon en Medemblik. Van 17 mei tot en met 28 juni kunt u de ontwerpvergunning bekijken en erop reageren.

Beeld: ©ANP
Illustratieve foto van geothermische installatie

Natuurlijk radioactiviteit bij geothermie

Ennatuurlijk is een bedrijf dat warm water uit de grond haalt, om daar bijvoorbeeld kassen mee te verwarmen. In de diepe ondergrond  komen al sinds het ontstaan van de aarde van nature radioactieve stoffen voor. Deze stoffen kunnen mee naar boven komen bij het oppompen van het warme water.

Het gaat om lage concentraties die zich bijvoorbeeld in de filters ophopen. Een filter of een ander onderdeel van de geothermische installatie van Ennatuurlijk kan door deze ophoping radioactief worden. In onze ontwerpvergunning staat hoe het bedrijf hier veilig mee om moet gaan.

Ennatuurlijk moet maatregelen nemen om werknemers en omgeving te beschermen

Daarom zijn er uit voorzorg stralingsbeschermingsmaatregelen nodig, zoals betonblokken die de installatie afschermen en de toegang beperken. Die beschermen bijvoorbeeld de mensen die er werken. Ook mogen de besmette onderdelen of filters niet zomaar bij het afval terecht komen. Ennatuurlijk moet ze afvoeren als radioactief afval.

Om de vergunning te krijgen, heeft Ennatuurlijk maatregelen moeten nemen om de veiligheid van werknemers en de omgeving van de installatie te garanderen. De vergunning geeft toestemming aan Ennatuurlijk om radioactieve stoffen tot een bepaalde hoeveelheid in bezit te hebben. Ze mogen ook monsters nemen van radioactieve stoffen die zijn achtergebleven in de installatie.

Toestemming voor opslaan en afvoeren van radioactieve stoffen en besmette onderdelen

Ennatuurlijk moet de radioactieve stoffen tijdelijk opslaan in een speciale bergplaats. Deze bergplaats moet aan wettelijke eisen voldoen. Afval met radioactieve stoffen moeten ze binnen 2 jaar afvoeren naar een afvalverwerker die ze mag ontvangen. Bij Ennatuurlijk is dat meestal naar Mineralz Maasvlakte.

Onderdelen en instrumenten van de geothermische installatie kunnen besmet raken met radioactieve stoffen. Het bedrijf mag deze maximaal 4 jaar opslaan. Na deze periode moet een gespecialiseerd bedrijf ze reinigen. Reinigen hoeft niet als blijkt dat de radioactiviteit voldoende is afgenomen door natuurlijk verval van de radioactiviteit.

Reageren kan tot en met 19 juni 2024

U kunt reageren op de ontwerpvergunning voor Ennatuurlijk tot en met 19 juni 2024. Als u na het lezen opmerkingen heeft over deze ontwerpvergunning, dan kunt u via een zienswijze reageren. In de officiële bekendmaking leest u precies hoe u dat doet.

Reageren kan op 3 manieren:

  1. Per e-mail: stuur uw mail naar Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl en zet ‘Zienswijze ontwerpvergunning Ennatuurlijk in de onderwerpregel van uw e-mail.
  2. Schriftelijk: stuur een brief naar de ANVS Zienswijze ontwerpvergunning Ennatuurlijk, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.
  3. Telefonisch: bel met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen via (088) 489 05 00. U kunt hier terecht van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 17.00 uur.

Wij reageren op deze zienswijzen als we een definitief besluit nemen over de vergunningaanvraag van Ennatuurlijk. We nemen uw zienswijzen en onze reactie daarop op in ons definitieve vergunningsbesluit. Dit besluit publiceren we dan ook weer op onze website. Als u een zienswijze heeft ingediend, ontvangt u een link naar de definitieve vergunning als u aangeeft dat u dat wilt.

Meer weten?

Lees de officiële bekendmaking in de Staatscourant.