Schroothandelaren veroordeeld voor dumpen radioactief schroot
De rechter heeft afgelopen week vier schroothandelaren veroordeeld tot werkstraffen van 120 uur voor het dumpen van radioactief schroot. Het ging om ruim 25 ton metalen ballastblokken. De verdachten uit Drenthe, Friesland en Overijssel wilden deze blokken verkopen aan schroothandelaren. Na enkele pogingen sloeg bij een van de schroothandelaren de detectiepoort alarm.
De verdachten deden vervolgens geen aangifte bij de ANVS van de aanwezigheid van radioactieve stoffen. Ook meldden zij die aanwezigheid niet aan de schroothandelaren aan wie zij de ballastblokken daarna aanboden.
De schroothandelaar waar de detectiepoort afging, waarschuwde de ANVS. Daarna heeft de ANVS contact gezocht met de politie, waarna de zaak onder leiding van het OM met de politie en de ANVS is opgepakt. In 2018 heeft de politie vier verdachten aangehouden en uiteindelijk is de zaak in mei 2022 voorgelegd aan de rechter. Lees hier de uitspraak.
Oorsprong en risico van de blokken
De ballastblokken waren afkomstig van een schip. Twee van de verdachten hadden dit schip gekocht met de bedoeling om het te slopen en het oud ijzer te verhandelen. Tijdens de sloop kwamen zij de ballastblokken tegen, die zij vervolgens probeerden te verkopen.
De blokken bleken kleine hoeveelheden natuurlijke radioactieve stoffen te bevatten, waardoor de poortjes van de schroothandelaar waar ze de blokken aanboden, afgingen. Schroothandelaren gebruiken namelijk detectiepoortjes omdat er wel vaker radioactieve stoffen in metaalschroot kunnen zitten. Zo kan het radioactief besmet schroot eruit worden gehaald, voordat het een risico kan opleveren voor mens en milieu. Zij moeten iedere detectie melden bij de ANVS.
Na metingen van de ballastblokken door de ANVS bleek dat het radioactieve materiaal geen risico opleverde. Als je het een uur vast zou houden, is de blootstelling aan radioactiviteit vergelijkbaar met een röntgenfoto bij de tandarts. Toch ging het hier wel om radioactieve stoffen die niet zomaar in het milieu terecht mogen komen. Voor het aanbieden en verwerken van radioactief afval gelden namelijk strenge regels. Zo is er altijd een vergunning van de ANVS nodig.
De ballastblokken zijn onderzocht door het RIVM en daarna onder toezicht van de ANVS op een verantwoorde manier afgevoerd.