Vergunning voor kolencentrale RWE Eemshaven voor natuurlijke radioactieve stoffen in de ketelwand
Kolencentrale RWE Eemshaven in de provincie Groningen heeft een vergunning bij de ANVS aangevraagd. Deze heeft betrekking op de aanwezigheid van een geringe hoeveelheid van nature voorkomende radioactieve stoffen in kolen. Deze kunnen zich ophopen in de ketelwand van de kolencentrale en de schoonmaak daarvan.
In Nederland gelden voor het verkrijgen van zo’n vergunning strikte eisen en voorwaarden. Dit om de veiligheid van het personeel en de omgeving veilig te stellen. Voordat de vergunning wordt afgegeven kan iedereen hierop reageren. Dit kan tot en met woensdag 23 maart. De reacties neemt de ANVS mee bij haar beoordeling van de vergunning.
Waarom is er een vergunning nodig?
RWE Eemshaven werkt met voornamelijk steenkool voor zijn kolencentrale. Zoals meer ruwe grondstoffen bevatten deze een geringe hoeveelheid van nature voorkomende radioactieve stoffen. De concentratie hiervan is doorgaans zo laag dat dit volledig veilig is voor mensen en de omgeving. Door verbranding en scheiding van de grondstoffen in de ketel van de kolencentrale kunnen zich in de ketelwand echter deze radioactieve stoffen ophopen. Net als je bij een kachel roetplekken krijgt in de schoorsteen. In Nederland is het in de wet zo geregeld dat vanaf een bepaalde hoeveelheid en concentratie van radioactieve stoffen (de vrijgavewaarden) een vergunning nodig is. Aan een vergunning zijn eisen verbonden. Denk aan het in de gaten houden van de hoeveelheid van nature voorkomende radioactieve stoffen in de installatie.
De kolencentrale is toch al sinds 2015 in gebruik, waarom nu pas een vergunningaanvraag?
In het geval van RWE Eemshaven was er tot nu toe geen vergunning nodig. De concentratie van nature voorkomende radioactieve stoffen gehecht aan de ketelwand lag namelijk onder de concentraties waarvoor een bedrijf een vergunning nodig heeft. In de loop van de tijd kan dit veranderen, doordat er steeds een beetje meer achterblijft. Uit voorzorg vraagt RWE daarom een vergunning aan. Ook is er gewijzigde regelgeving op het gebied van radioactieve stoffen. Na 2018 is er qua hoeveelheid aanwezige radioactieve stoffen eerder een vergunning nodig. RWE heeft hier ook mee te maken en des te meer reden om uit voorzorg nu deze vergunning aan te vragen.
Meten van radioactieve stoffen
RWE Eemshaven controleert wat de feitelijke situatie is in de ketel. Dit doen ze als de kolencentrale stilligt, bijvoorbeeld tijdens een stop voor inspectie en onderhoud. Dan kan ook de ketelwand worden schoongemaakt. En er kunnen monsters worden afgenomen, waarmee ze de concentratie en hoeveelheid radioactieve stoffen meten. De concentratie en hoeveelheid kan variëren. Door schoonmaak kan het minder worden. In de loop der tijd neemt het weer toe, doordat het zich vasthecht en ook ophoopt.
Het nemen van die monsters maakt overigens ook onderdeel uit van de verguning. Voor het afnemen hiervan worden namelijk zogeheten ‘ingekapselde bronnen’ gebruikt. Dit type bronnen bevat straling, waardoor men kan meten hoeveel radioactiviteit er is. Uiteraard moet er veilig en volgens vergunningsvoorschriften omgegaan worden met deze ingekapselde bronnen. En moet de hoeveelheid straling -de zogeheten stralingsdosis- aan de buitenkant van de ketels van de kolencentrale beneden de wettelijke norm blijven. De ANVS is naast vergunningverlener ook toezichthouder. Na het verkrijgen van een vergunning houden wij op al dit soort zaken dan ook toezicht. Dit kunnen we doen door een bezoek te brengen aan de kolencentrale en zaken te controleren, zoals de metingen van de hoeveelheid radioactiviteit.
Hoe kan ik op de vergunning reageren?
In de kennisgeving staat dat het inzagetermijn loopt tot en met woensdag 2 maart. De vergunningaanvrager en de ANVS hebben besloten om de inzage- en reactietermijn te verlengen tot en met woensdag 23 maart. Gezien de vragen die er rondom dit onderwerp leven. Iedereen die dit wil, kan reageren op de (ontwerp)vergunning van RWE Eemshaven. Alle stukken liggen bij de gemeente Het Hogerland, locatie Uithuizen, afdeling Vergunningverleningen en zijn maandag tot en met donderdag in te zien van 8.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. In de bijgevoegde kennisgeving staat hoe iedereen kan reageren.