Veiligheid kerncentrales Oekraïne en Rusland

Sinds 24 februari 2022 is er oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Omdat er kerncentrales in die landen staan, houdt de ANVS de situatie goed in de gaten. Als er een ongeluk gebeurt met een kerncentrale in Oekraïne, kan dit leiden tot licht verhoogde stralingsniveaus in Nederland. Directe beschermingsmaatregelen zijn daarbij niet nodig, zoals schuilen of jodiumtabletten slikken. De afstand van Nederland tot Oekraïne is daarvoor te groot.

Koelwater- en stroomvoorzieningen kerncentrales bedreigd

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne bedreigt koelwater- en stroomvoorzieningen van kerncentrales in beide landen. Dit kan gevolgen hebben voor de nucleaire veiligheid. De grootste kerncentrale van Oekraïne (Zaporizja) is in Russische handen gekomen.

Zaporizja is uit voorzorg uitgeschakeld, maar heeft nog wel koeling nodig. De andere 3 kerncentrales in Oekraïne zijn nog wel in bedrijf: die van Rivne, Mykolaiv en Khmelnitsky.

De Russische kerncentrale van Koersk ligt sinds drone-aanvallen in augustus 2024 ook in oorlogsgebied en levert nog elektriciteit. De overige 9 Russische kerncentrales liggen (nog) niet in oorlogsgebied.

Nucleaire veiligheid in Oekraïne en Rusland

Geen maatregelen nodig in Nederland

De oorlog in Oekraïne en Rusland heeft tot nu toe nog niet geleid tot stralingsongevallen met verhoogde stralingsniveaus in de omgeving. Daarom is het ook niet nodig geweest om in Nederland maatregelen te nemen. Deze zijn ook nog niet nodig geweest in andere landen.

Wilt u weten welke maatregelen de overheid kan nemen bij een kernongeval? Lees onze pagina Wat doet de overheid en wat kunt u doen? Meer informatie over wanneer u in Nederland jodiumtabletten gebruikt, vindt u op Rijksoverheid.nl.

ANVS bewaakt nucleaire veiligheid in Nederland

De ANVS controleert de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming in Nederland. Als er in Nederland een verhoogd stralingsniveau ontstaat, dan is dat meteen bekend. Dat komt doordat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een meetnet heeft in Nederland. Bovendien heeft het RIVM directe toegang tot alle meetnetten in Europa. Zien zij een verandering? Dan laten ze het de ANVS direct weten.

Nauw contact met internationale toezichthouder

Wereldwijd houdt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties de nucleaire veiligheid in de gaten. Dat doen IAEA-experts ook bij de kerncentrales in Oekraïne.

Bij de ANVS is het contactpunt ondergebracht voor ongevallen in Nederland en in het buitenland. Wij zijn de zogenoemde 'competent authority' en staan in nauw contact met het IAEA. Zij zijn onze belangrijkste informatiebron voor onze nieuwsupdates over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Op de website van het IAEA vindt u regelmatige IAEA-updates over de situatie in Oekraïne.

Nieuwsupdates oorlog tussen Rusland en Oekraïne

Belangrijke gebeurtenissen sinds de inval van Rusland op 24 februari 2022

Kaartje van nucleaire faciliteiten in Oekraine

Achtergrond

IAEA en ANVS

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties is 's werelds centrale intergouvernementele forum voor wetenschappelijke en technische samenwerking op nucleair gebied en het vreedzaam gebruik daarvan.

IAEA heeft het Incident and Emergency Centre. Het wereldwijde centrum voor internationale paraatheid voor noodsituaties, communicatie en reactie op nucleaire en radiologische incidenten en noodsituaties. Dat is ongeacht of deze het gevolg zijn van een ongeval, nalatigheid of opzettelijk handelen.

Competent authority

Nederland is een lidstaat van het IAEA en bij de ANVS is het contactpunt ondergebracht zowel voor ongevallen in Nederland als voor ongevallen in het buitenland. Wij zijn de zogenoemde 'competent authority'.

Meer informatie van de ANVS

De ANVS staat in contact met het IAEA en houdt u op de hoogte via anvs.nl en onze online kanalen, zoals LinkedIn.

Statements en meer informatie