ANVS sluit zich aan bij Inspectieraad

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is nu lid  van de Inspectieraad. De raad is een samenwerkingsverband tussen de rijksinspecties en nu ook andere toezichthouders. Zo draagt de ANVS bij aan de kwaliteit van toezicht in Nederland. En het biedt kansen voor de ANVS in samenwerking en kennisuitwisseling in het toezicht.

De Inspectieraad bestaat uit de inspecteurs-generaal en hoofden van de samenwerkende rijksinspecties en andere toezichthouders. Dit zijn alle rijksorganisaties met toezicht als kerntaak, die onderdeel zijn van een ministerie en onafhankelijk zijn.

De ANVS was al actief binnen de Inspectieraad, en onder meer agendalid. Vanaf januari is de ANVS dus geassocieerd lid. Naast de ANVS zijn meer geassocieerde leden toegetreden tot de Inspectieraad, dat zijn andere organisaties dan rijksinspecties die ook in het toezichtsvak werken, waaronder de ANVS.

Krachten bundelen

De overeenkomsten tussen de inspecties zijn groot. Dit zorgt ervoor dat er een gedeeld belang is en dat de organisaties gemotiveerd zijn om hun krachten te bundelen, elkaar te versterken en van elkaar willen leren. De Inspectieraad bevordert dat ze hun toezicht uitoefenen in overeenstemming met de principes van goed toezicht. Deze principes zijn, professioneel, onafhankelijk, transparant, selectief, slagvaardig en samenwerkend.

Samenwerkingsovereenkomst

De afspraken met de leden zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Daarin staat ook de ambitie van de samenwerking: 'Gezamenlijk staan voor het instituut toezicht'. Een overzicht van de leden en de overeenkomst is te vinden op de website van de Inspectieraad.

ANVS-voorzitter lid dagelijks bestuur

De ANVS draagt bij aan verschillende expertisegroepen en andere samenwerkingen binnen de Inspectieraad. ANVS-bestuursvoorzitter Annemiek van Bolhuis neemt deel aan het dagelijks bestuur van de raad en enkele medewerkers van de ANVS zijn betrokken bij de diverse groepen binnen de Inspectieraad. Zo leveren wij onze bijdrage aan de gezamenlijke ambities voor het toezicht.