Vergunningen nucleaire installaties
Voor de bouw van een nieuwe kerncentrale is een vergunning in het kader van de Kernenergiewet nodig. Bij een verandering in het bedrijfsproces is een vergunningwijziging nodig. Bijna altijd is inspraak mogelijk.
Vergunning per installatie
Maak een keuze uit de lijst met (geplande of bestaande) kerninstallaties hieronder. Per installatie ziet u een overzicht van afgegeven vergunningen en stukken behorend bij vergunningaanvragen (zoals milieueffectrapporten). Zowel tijdens de m.e.r.-procedure als tijdens de procedure voor een vergunningaanvraag bestaat de mogelijkheid om in te spreken.
- Kerncentrale Borssele (EPZ)
- COVRA-terrein (opslag) in Nieuwdorp
- Hogefluxreactor en overige installaties van NRG in Petten
- Reactor Instituut Delft
- Urencofabriek in Almelo
- Kerncentrale Dodewaard
- Nieuwe onderzoeksreactor Pallas
De ANVS heeft een overzicht van verleende vergunningen voor het gebruik van radioactieve stoffen, röntgentoestellen of splijtstoffen. Ook vervoersvergunningen vindt u hier.
Helder informeren over nieuwe plannen
De initiatiefnemer van de bouw van een nieuwe nucleaire installatie moet hierover uitgebreid en helder informeren. Een breed publiek moet toegang hebben tot deze informatie.
Milieueffectrapportage: m.e.r. en MER
De overheid wil weten wat de mogelijke schade van nieuwe plannen is voor het milieu. Dit moet bekend zijn voordat de overheid een vergunning verleent. Een milieueffectrapport (MER) levert de overheid de informatie die nodig is om verantwoorde besluiten te nemen. De m.e.r. staat voor de werkwijze van de milieueffectrapportage, het MER is het milieueffectrapport zelf.
Een milieueffectrapportage (m.e.r) is vaak verplicht. Bij nucleaire installaties is er bijna altijd een millieueffectrapportage, ook als dat niet verplicht is.
M.e.r.-procedure
Een m.e.r-procedure en een vergunningaanvraag verlopen volgens vaste stappen. Inspraak is een onderdeel hiervan. De uitgebreide m.e.r.-procedure kent zes stappen:
- Mededeling plan (eerder startnotitie genoemd)
Het bedrijf doet schriftelijk mededeling van een bepaald plan, zoals de bouw van een kerncentrale. In de mededeling staat beschreven wat het doel van het project is. Ook is beschreven welke milieueffecten in beeld zullen worden gebracht. - Raadpleging
Het bevoegd gezag (Rijk, provincie of gemeente) raadpleegt de Commissie voor de m.e.r., adviseurs en bestuursorganen over de reikwijdte en het detailniveau van het te maken MER. - Openbare bekendmaking
Het bevoegd gezag maakt het plan van het bedrijf bekend. Iedereen krijgt de gelegenheid tot inspraak (zienswijzen in te dienen). - Advies commissie m.e.r.
De (onafhankelijke) Commissie voor de m.e.r. geeft advies aan het bevoegde gezag over de reikwijdte en het detailniveau van het MER. - Mer-richtlijnen bevoegd gezag (voorheen richtlijnen voor het MER)
Het bevoegd gezag stelt het Advies reikwijdte en detailniveau van het MER op. Het advies geeft aan waaraan het MER moet voldoen. - MER
Bedrijf stelt het MER op.